När dessa två trallgökar gör gemensam sak, ja då vet man dels vad klockan är slagen och dels att det har kommit in en katt ibland hermelinerna..
" Förändringarna sker snabbt över hela världen och kan på sikt komma att förändra den globala maktbalansen.
”Vi har aldrig varit i någon liknande situation och det här kommer att få väldigt stora och sannolikt omvälvande konsekvenser”, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Risken för ökad protektionism tror jag definitivt kommer att öka. Man kan se att det här har lett till en ren nationalisering på många ställen”, säger hon.
Ann Linde tecknar en mörk bild och beskriver en värld där enskilda länder utnyttjar krisen för att flytta fram sina egna positioner.
”Vi har väldigt stark desinformation från både Ryssland och Kina där de vill ha ut ett narrativ av att EU är splittrat och svagt och att väst inte klarar av detta”, säger hon.
Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) refererar till sin senaste bok ”Den stora oredans tid” för att beskriva utvecklingen och han ser två tänkbara scenarier framför sig.
”Det ena är att den nya oredans tid fördjupas påtagligt. Alla ska upprätta nya gränser, alla ska vara för sig själva, samarbetsmekanismerna fungerar allt sämre, klimatet mellan USA och Kina blir allt hårdare, relationerna över Atlanten förblir dåliga. Det vill säga, vi hamnar i en fortsatt nedåtgående kurva”, säger han.
”Det andra är att man plötsligt hajar till och säger att det här går inte riktigt, vi kanske måste börja ta samarbete och globala kriser på lite mer allvar. Och att vi får en återgång, och till och med en förstärkning, av samarbetet”, fortsätter han.
”Jag skulle säga att det sannolika är scenario ett, med en förhoppning om att vi i ett senare skede kanske kan få ökade möjligheter för scenario två”, säger Carl Bildt.
”Kommer detta att försvaga USA:s ställning i världen relativt sett? Som det nu ser ut så ja, det tror jag.”
Ann Linde håller med.
”Jag tror att det ligger mycket i den bedömningen. Jag tror inte att Kina kommer att dominera världen, däremot tror jag att USA:s roll i världen kommer att påverkas”, säger hon.
Krisen har också skapat spänningar mellan medlemsländerna och i framför allt Italien och Spanien finns en stor besvikelse över att man inte har fått mer hjälp.
”EU har visat, i alla fall i början, att man inte har varit så sammansvetsat som man hade hoppats”, säger Ann Linde.
Som ett litet exportberoende land är Sverige särskilt beroende av en fri och öppen handel.
”Det jag är orolig för är att de isolationistiska tendenserna förstärks, att man går in i en global recession och att den globalisering som är så positiv för Sverige försvagas”, säger Ann Linde.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.