Ytterligare Byfåne Till Försvar

2020-04-02

Jaha och nästa byfåne till försvar för Investor!

Utländska direktinvesteringar i samhällsviktiga företag kan innebära en säkerhetsrisk för Sverige, anser han. Frågan har aktualiserats under senare år i takt med att Kinas ekonomiska styrka och utländska investeringar har ökat.
Det är inte alls på så vis att det finns svenska företag som bedriver verksamhet i andra länder som de inte finner det minsta önskvärd...det är därför som USA anser att Ericsson är ett nationellt säkerhetsintresse för USA och dessutom mutar sig till alla sina kontrakt.

De anser nog att det är jättebra att en sådan moraliskt framstående kultur kontrollerar det amerikanska centrala nervsystemet, säkert....

Särskilt känslig blir frågan i spåren av coronakrisen då många företag och länder är i behov av kapital för att kunna överleva, enligt moderatledaren.
Börje Ekholm skröt ju som bekant så sent som igår över den goda likviditeten, så likviditetsfrågan kan ju inte gärna gälla Ericsson - om vi säger som så..

Ett nationellt regelverk för att kunna kontrollera och stoppa utländska investeringar saknas i dag. Det pågår en utredning som har i uppdrag att ta fram ett granskningssystem för utländska direktinvesteringar. Men den är inte klar förrän i november 2021. Det är för sent, enligt Ulf Kristersson.
Den görs ju dessutom av Kapten-KlänningsupporternSten Heckscher, så det kan nog spela kvitta, om vi säger som så

– Vi måste se till att vi i alla fall har en temporär lagstiftning på plats som gör att vi inte blir extra sårbara i ett läge med svag svensk valuta och nedpressade värderingar i många bolag, som skulle göra att risken är väldigt stor att de köps upp på ett sätt som inte är bra för Sverige på längre sikt, säger Kristersson.
Industrispionage när man sitter på telekominfrastrukturen är ju onekligen en fördel, så är det ju

Han tog upp frågan under statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen.

Stefan Löfven hänvisade till att frågan utreds för närvarande men uteslöt inte snabbare åtgärder.

– Hur ser vi till att skydda vitala svenska intressen?
Vi tackar för det i och för sig onödiga klargörandet om att det verkligen är bankernas pengar som styr den ekonomi som kontrollerar politiken - alltså Investor bestämmer allt.
Då är det viktigt att också identifiera vilka de är. Vi kommer att skynda på behandlingen så snabbt det någonsin går. Finns det annan lagstiftning att ta till så är vi naturligtvis inte främmande för det och vi är öppna för att diskutera det. Det är ett viktigt problem och vi bör hjälpas åt här, säger Stefan Löfven.

Det handlar inte bara om Kina, som kan utgöra ett hot, enligt Ulf Kristersson.

– Det finns stora summor från till exempel Ryssland som investeras runt om i världen genom att tvättas i både Swedbank och SEB skall det ju tilläggas - som också kan vara ganska ljusskygga pengar- ja de borde ju veta... Man måste ha en mindre naiv syn på utländska investeringar, att de inte för med sig några risker i den svenska ekonomin, för det tror jag att de gör, säger Kristersson.

Det handlar inte om att vara mot utländska investerare, framhåller Kristersson, utan att se till att känsliga företag inte hamnar i händerna på länder och företag som kan ha andra avsikter.

Enligt Moderaterna bör regeringen omgående ge Inspektionen för strategiska produkter (ISP) i uppdrag att bygga upp en granskningsfunktion. Därtill bör den sittande utredningen via ett snabbspår föreslå relevanta lagändringar som möjliggör den granskningsfunktionen och att utländska investeringar som hotar Sveriges säkerhet kan stoppas.

Flera EU-länder vidtar åtgärder för att förhindra olämpliga investeringar och övertaganden av viktiga resurser och företag. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har uppmanat medlemsländerna att använda alla möjligheter för att skydda vitala europeiska företag mot utländska uppköp eller investeringar som kan utgöra ett hot mot säkerheten.

Nu är det så jävla dumt att man baxnar...

svd.se
Moderaterna anser att regeringen omgående bör göra det möjligt att…
Moderaterna anser att regeringen omgående bör göra det möjligt att kunna stoppa utländska direktinvesteringar i svenska företag som kan hota säkerheten. – Vi måste ha mekanismer för att undvika förvärv som kan hota nationell säkerhet, säger moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram