Riksbanken Köper

2020-04-02

Ingen kunde ha sett det komma - helt jävla asomöjligt....

Vad finns det att tillägga...

SvD:

" Torsdagen den 2 april skriver Riksbanken svensk ekonomisk samtidshistoria. Mellan klockan 9 och 9.30 sker bankens första stödköp av värdepapper utgivna av privata företag som inte är banker eller finansföretag.

I ett slags auktion vill Riksbanken köpa upp så kallade företagscertifikat för maximalt 4 miljarder kronor.

Företagscertifikat är värdepapper med kort löptid, vanligtvis upp till ett år, som kan ges ut av vilka företag som helst i stället för att ta ett vanligt banklån.

En lång rad svenska företag har gett ut certifikat, allt från storföretag som Trelleborg och Holmen till en lång rad mindre, framförallt fastighetsbolag. Det pressade hotellfastighetsbolaget Pandox lånar till exempel 3 miljarder kronor i ett företagscertifikatprogram.

Med längre löptid, över ett år, kallas motsvarande lån för företagsobligation.

Det som gör torsdagens köp speciella och historiska för Riksbanken är risken. Den svenska centralbanken har i många år stödköpt värdepapper utgivna av svenska staten, så kallade statsobligationer.

I praktiken anses statspapper som mer eller mindre riskfria.

Därför har det varit exceptionellt det som skett de senaste dagarna, när Riksbanken har köpt så kallade säkerställda obligationer, i finansfolkmun ofta kallade bostadsobligationer. Det är lån som privata banker och bostadsinstitut ger ut för att finansiera allas våra bolån, och de har större risk än statspapper. När Riksbanken köper upp dem tar de alltså över en del av risken för bostadslånen.

Och därför är det ännu mer exceptionellt när Riksbanken nu köper även företagspapper, som oftast har ännu högre risk.

Riksbanken kommer därmed alltså bli fordringsägare till ett antal svenska större och mellanstora företag. Hinner företagen gå omkull eller få andra problem innan löptiden gått ut och inte kan betala tillbaka lånebeloppen kan Riksbanken – i teorin – råka på en kreditförlust.

Vad som är särskilt intressant är hur långt Riksbanken ändå går när det gäller risken i köpen.

De flesta räntepapper som ges ut får ett kreditbetyg av någon av kreditvärderingsinstituten, till exempel Moody’s, Standard & Poors eller Fitch. I sin auktion på torsdagen är Riksbanken berett att köpa certifikat från företag med långsiktiga betyg ända ned till nivåer som är snäppet över det som brukar kallas skräpobligationer.

Nu görs Riksbanks certifikatköp trots allt med lite hängsle och livrem. En del av köpen kommer till exempel att ske av certifikat med högre kreditbetyg. Och de certifikat som Riksbanken köper får ha en maximal återstående löptid på upp till tre månader.

Anledningen till att Riksbanken nu även köper företagsobligationer är bland annat för att hjälpa den marknad där både företagscertifikat och företagsobligationer handlas. Som SvD tidigare har rapporterat har den närmast frusit i samband med coronapandemin.

Till exempel hade de två räntefonder som Spiltan under elva dagar hade stängda för uttag 26 respektive 33 procent av sina tillgångar i företagscertifikat, enligt senaste rapporterade innehav. Flera andra fondbolag och banker, som Lannebo och SEB, hade sina räntefonder stängda en kortare period.

Genom att centralbanken nu dyker upp som köpare på marknaden för företagscertifikat kan fonder och andra placerare komma ur de mest illikvida av sina tillgångar och få pengar att exempelvis ge till kunder som vill sälja sina andelar. Alternativt använda pengarna att investera i andra värdepapper från företag som just nu är i stort behov av kapital.

Torsdagens auktion av företagscertfikat ingår i ett av flera stödprogram från Riksbanken, och är en del av det paket på 300 miljarder kronor i olika sorters stödköp av värdepapper – däribland ovan nämnda förvärv av bostadsobligationer.

Stödköpen ska inte förväxlas med det andra programmet på 500 miljarder kronor, som är mer direkt riktat till små och mellanstora företag. Där är det bankerna som får låna till nollränta för att sedan – hoppas Riksbanken – låna vidare de pengarna till företagen. Det sistnämnda har, som SvD rapporterat, hittills gått sådär.

Då har rusningen varit större när det gäller 300-miljardersprogrammet. De två auktioner på 10 respektive 20 miljarder kronor med stödköp av bostadsobligationer har båda varit kraftigt övertecknade.

Frågan är nu om suget att bli av med företagscertfikaten är lika stort. Historiskt är det i alla händelser."

svd.se
ANALYS. Sveriges Riksbank genomför snart sin mest långtgående…
ANALYS. Sveriges Riksbank genomför snart sin mest långtgående stödåtgärd under coronapandemin, där banken är på väg att köpa långt mer riskfyllda värdepapper än någon gång tidigare.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram