Svenskt Chicago

2020-03-29

Per Grefberg //

Detta med Svenskhet och den "Svenskamodellen" vad är det? Vi har ju blivit uppfostrade i att det bara finns fördelar och att vi är så goda så goda, ja så goda att det nog inte går att göra något mer godhjärtat än att följa det svenska sättet att se på saken. Detta stämmer naturligtvis inte det är faktiskt snarare tvärt om! Försök nu att vara lite osvensk...

Runt år 1900 var Chicago Sveriges näst största stad med runt 100 000 svenskar, dit emigrerade familjen Lundin från Ödeshög. Fredrik "Fred" Lundin, född 18 maj 1868, död 20 augusti 1947. Med hjälp av enbärsdricka och ett gott sinne för affärer grundade han ett imperium där han på olika sinnrika sätt skaffade sig den politiska makten i staden.

Mellan åren 1909–1911 satt Fred i USAs kongress vilket inte minskade det politiska inflytandet. För när vi kommer fram till 1915 fick han sin bulvan William Hale Thompson vald till borgmästare vilket ökade makten för Fred betydligt. Stadens kassa var Freds så att säga fast få visste att det låg till på det sättet. Han skrev aldrig under ett brev och talade aldrig i telefon och hade de viktigaste mötena hemma i sin mammas kök efter mörkretsinbrott. Han förstod uppenbarligen att redan då kunde man bli avlyssnad.

Vänta nu finns det inte flera svenskar som har haft det där verka men inte synas tänket? nu får man vara bra svensk för att inte förstå att det hänger ihop som vanligt.

Hans styre slutade 1922 när ingen mindre än den ökände maffiabossen AL-Capone tog över nätverket som Fred byggt upp. Sträck på dig nu detta är nämligen inget undantag utan faktiskt regel i svenskhet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram