Ja hurra äntligen så skall bankerna räddas till varje pris - det har ju aldrig hänt förut, aldrig någonsin, eftersom det ju inte alls är bankernas pengar som styr den ekonomi som kontrollerar politiken......
Read my lips! Det är skuldavskrivning och förstatligande av banker och betalningsinfrastruktur som kan lösa detta - ingenting annat!
Allt annat blir bara ännu värre på sikt!
" Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till företag. Lånen kommer ges ut via bankerna och ska löpa under två år. Lånen ges till en rörlig ränta som motsvarar reporäntan.
På torsdagen kom också besked om krisåtgärd från Finansinspektionen. FI slopar helt kravet på bankerna att hålla extra kapitalbuffert.
Sänkningen motsvarar omkring 45 miljarder kronor enligt Finansinspektionen (FI).
”Den görs i förebyggande syfte, för att värna en väl fungerande kreditförsörjning som underlättar för företag och hushåll att upprätthålla produktion, konsumtion och investeringar”, skriver FI i ett pressmeddelande.
Beslutet kommer efter att Europeiska centralbanken, ECB, fattade ett liknande beslut på torsdagen och Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, trodde redan då att svenska FI skulle följa efter.
– Det viktiga nu är inte penningpolitik. Det viktiga är att säkra den finansiella stabiliteten och tillgången till likviditet och pengar, sa Robert Bergqvist efter att ECB aviserat åtgärden och samtidigt meddelat att man lämnar räntan oförändrad.
Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, applåderar beslutet.
– Nu kommer det bli lättare för bankerna att låna ut pengar till svenska företag. Det är goda nyheter. Men det måste samtidigt kombineras med andra åtgärder. Staten måste ge någon form av garantier till bankerna för att de ska våga låna ut till särskilt utsatta branscher, säger Andreas Håkansson.
Svenska banker får emellanåt kritik för att de är alltför lönsamma och delar ut för mycket pengar till sina aktieägare. Enligt Andreas Håkansson är det i ett sådant här krisläge en styrka med starka svenska banker, till skillnad från många europeiska banker med allvarliga lönsamhetsproblem.
I sitt pressmeddelande motiverar FI beslutet om att sänka det kontracykliska buffertkravet från 2,5 procent till 0 procent med att det råder stor osäkerhet om den fortsatta utvecklingen av coronaviruset och hur omfattande de ekonomiska effekterna blir.
– Under de senaste årens högkonjunktur har vi gradvis byggt upp bufferten till den högsta nivån inom EU. Det gör att vi nu kan sänka den för att mildra de negativa effekterna som coronaviruset får på den svenska ekonomin, säger bland annat FI:s generaldirektör Erik Thedéen enligt pressmeddelandet."
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.