Dan Coats & Innan

2020-03-01
Vem är Dan Coats?...

Den 5 januari 2017 meddelade USA:s då tillträdande president Donald Trump att han valt att nominera Coats som nationell underrättelsechef - chef (för) DNI - i sitt kabinett. Trumps kabinett tillträdde den 20 januari 2017. Nomineringen av Coats godkändes i USA:s senat den 15 mars 2017 och dagen därpå svors han in som nationell underrättelsechef.

Den 16 juli 2018, släppte Coats ett uttalande som bekräftade enighet av USA:s underrättelsegemenskap (IC) att den ryska regeringen störde i presidentvalet i 2016, en dag efter toppmötet mellan Ryssland och USA år 2018, där president Trump återkallade sitt stöd av IC:s bedömning.

Coats pressade president Barack Obama för att straffa Ryssland hårt för sin annektering av Krim i mars 2014. För den här ståndpunkten förbjöd den ryska regeringen Coats och flera andra amerikanska lagstiftare att resa till Ryssland.

I januari 2019 varnade Coats för alliansen mellan Ryssland och Kina.

Coats stödde invasionen av Irak 2003 på grund av avslöjandet av vad han trodde var Iraks massförstörelsevapen

Daniel Ray "Dan" Coats, född 16 maj 1943 i Jackson i Michigan, är en amerikansk republikansk politiker, jurist och diplomat. Coats morföräldrar emigrerade från Sverige....

Så vad hände då egentligen före Dan Coats?

James Robert Clapper Jr. (född 14 mars 1941) är en pensionerad generallöjtnant i USA: s flygvapen och är tidigare Direktör för National Intelligence (DNI). Clapper har haft flera nyckelpositioner inom USA: s underrättelsetjänster. Han tjänstgjorde som chef för Defense Intelligence Agency (DIA) från 1992 till 1995.

Han var den första Direktören för försvarets underrättelsetjänstverksamheten inom Office of the Director of National Intelligence (DNI) och samtidigt under Secretary of Defense for Intelligence. Han tjänstgjorde som chef för National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) från september 2001 till juni 2006.

Den 5 juni 2010 nominerade president Barack Obama Clapper för att ersätta Dennis C. Blair som USA: s chef för det nationell underrättelsetjänstkollektivet. Clapper bekräftades enhälligt av senaten för befattningen den 5 augusti 2010.

Efter läckan av handlingar i juni 2013 som beskrev NSA: s Ericssonunderstödda praxis att samla in metadata på miljontals amerikaners telefonsamtal, anklagades Clapper för att ha ljugit genom att ha berättat i ett kongressutskottsförhör som gällde att NSA inte samlar in någon typ av data om miljoner amerikaner tidigare samma år. En senator bad om hans avgång och en grupp på 26 senatorer klagade över Clappers svar under förhör.

I november 2016 avgick den alltså inte så moraliske Clapper som chef för det nationella underrättelsetjänstkollektive, effektivt från slutet av president Obamas mandat. I maj 2017 gick han med i Washington, DC-baserade tankesmedjan Center for a New American Security (CNAS) som senior expert för underrättelsetjänstverksamhet och nationell säkerhet. Under Clapper svällde DNI - organisationen ordentligt eftersom korruptionens kärna måste stärkas - göras mer homogen för att kunna vara hanterlig även fortsättningsvis.

Fler måste hjälpa till att hantera de andra delarna i underrättelsetjänstkollektivet - fisken ruttnar från huvudet, så mer röta måste in i kärnan.

"Så det är uppsvullet. Vi kommer att föra tillbaka det till en storlek som är hanterbar och effektiv. Och titta, folk som är där, de måste verkligen vilja tjäna presidenten," sa O'Brien till Fox News Laura Ingraham

https://cnsnews.com/.../national-security-advisor-obrien...

National Security Advisor O'Brien Is 'Drastically' Downsizing the NSC
cnsnews.com
National Security Advisor O'Brien Is 'Drastically' Downsizing the NSC

National Security Advisor O'Brien Is 'Drastically' Downsizing the NSC

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram