Knarksmugglarhistoria

2020-02-22

Nämäääään.....det hade vi verkligen ingen som helst aning om kan det verkligen vara så illa, eller kanske är det rent av ännu värre och en förutsättning för att den storskaliga narkotikahandeln ens skall kunna existera, Hmmmmmmmmmm.....

Hur kan det möjligen vara - kanske som vi har tjatat om på olika föreläsningar i åratal, kanske .....

Lite krasst kan man ju konstatera att underrättelsetjänsternas ursprung härrör ur de gamla Ostindiska kompaniernas verksamhet och dessa kompaniers verksamhet byggde faktiskt på narkotika hantering......

Det är uppenbart när man läser källmaterial och utländsk forskning att Svenska Ostindiska Compagniet (SOIC) och dess anställda sysslade med opiumhandel. Opium producerades i Indien och såldes med stor profit i Kina. Ofta via mellanhänder i Batavia (nederländsk koloni, det nuvarande Djakarta) och i de olika Ostindiska kompanierna. Näst äldst av dessa är det nederländska ostindiska kompaniet,Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Detta bolag grundades 1602 och gick i konkurs 1798. Det är med detta bolag man måste börja när man ska undersöka de ostindiska kompaniernas opiumhandel eftersom bolaget till en början var det överlägset största och det dominerade totalt på 1600-talet. När det gäller VOC är dessutom opiumhandeln väl belagd i källor och historiska dokument. Det finns också en hel del forskning i ämnet till skillnad från när det gäller det Svenska Ostindiska kompaniets handel med opium....

Ring a Bell....

Britttiska och skotska handelsmän som stängts ute från British East India Company liksom handelsmän i det som idag är Belgien, då kontrollerat av huset Habsburg i Österrike ville också delta i den lukrativa asiatiska handeln. Dessa tog då initiativ till att bilda Kaiserliche Ostender Kompanie,Oostendekompaniet (flamländska förkortningen är GIC). Detta bildades 1717 i Oostende. Mellan 1715 och 1723 sände bolaget 34 fartyg till Ostasien, Kina, Malabarkusten, Coromandelkusten, Bengalen, Surat osv och mellan 1724 och 1732 ytterligare 21 fartyg, huvudsakligen till Kina. Bolaget hade två faktorier, ett i Bankipur och ett i Cabelon, bägge i nuvarande Indien. Färderna finansierades av flamländska, brittiska, nederländska och franska handelsmän. VOC, BEIC och det franska CFT motsatte sig det österrikiska bolagets verksamhet starkt. Genom påtryckningar från Nederländerna, Storbritannien och Frankrike backade den österrikiske kejsaren och bolaget upplöstes formellt 1731 efter att ett först beslut om upplösning tagits redan 1727.

Flera av de personer som var verksamma i bolaget tog därför intiativ till det Svenska Ostindiska kompaniet som formellt bildades 1731. Colin Campbell var en av dessa. En viktig del av Oostendekompaniets verksamhet tycks ha varit just opiumhandel, med inköp i Bengalen till en början och senare med inköp i Batavia. Efter att beslutet om upplösning togs av den österriikriske härskaren försvann möjligheten för Oostendekompaniets självständiga handel och 1730 erövrades deras faktorier av britterna. I slutet seglade flera av Oostendekompaniets fartyg udner vad man skulle kunna kalla bekvämlighetsflagg, ett seglade exempelvis udner polsk flagg. Fartygen angreps liksom SOIC:s fartyg senare mycket sällan av pirater och många anser att det beror på att Oostendekompanet liksom det svenska kompaniet till en början rekryterade många personer som tidigare varit pirater som besättningsmän och delägare.

Under Ostindiska kompaniets första oktroj så förekom förutom svenskar och skottar flera av Oostendekompaniets flamländska investerare flitigt som finansiärer av olika resor. Handelshusen Cogels, Henssens, Arnold och Rottiers i Antwerpen stod sålunda gemensamt för nära 40% av finansieringen av skeppen ”Drottning af Swerige” och ”Stockholm” år 1745. De hade alla tidigare finansierat resor i Oostendekompaniets regi. Även andra personer med viktiga positioner i Oostendekompaniet kom att spela en roll för det Svenska Ostindiska kompaniet. Däribland firman James Gough & Co i Cadiz, direktören i Oostendekompaniet, Jacomo de Pret, Thomas Rima som var sekreterare i Oostendekompaniet och tillvaratog familjen de Prolis intressen som investerare i SOIC:s olika resor.

Eftersom det Svenska Ostindiska kompaniet "brände sina räkenskapsböcker" så föreligger mycket få dokument och bevis för att det svenska kompaniet och dess anställd ägnade sig åt opiumhandel, men det finns en del privata dokument från framförallt den tredje oktrojen kvarlämnade till eftervärlden som nämner att svenskarna deltog i opiumhandel.

De största pengarna under den senare delen av 1700-talet låg alltså i den privata opiumhandeln, vilket i praktiken betyder att särskilt Kompaniets tjänstemän gjorde sig stora privata förmögenheter på opiumhandeln. Men inte bara Kompaniets tjänstemän utan även andra affärsmän på plats i Bengal med goda kontakter i det engelska Kompaniet. Vi vet t.ex. att Svenska Ostindiska Kompaniets superkargör Jacob Hahr år 1767 från Bengal exporterade 150 kistor opium (c:a 10 ton) till ostindiska Kompaqniets superkargör Jean Grill i Kanton. Många andra svenskar drev också ”privata affärer” från Bengal. Bland dessa märks William Chalmers som tillbringade 6 (?) år som privat affärsman i opiumstaten Bengal förutom 4 år som superkargör i Kanton. Vad gjorde Chalmers i Bengal ? Jag har svårt att tro annat än att även han deltog i opiumhandeln i likhet med Hahr och Grill. Hur skulle han annars ha kunnat tjäna ihop en så stor förmögenhet? Det låg så att säga i tiden….och kan också kopplas samman med det historiska dokument om handeln på Batavia som omtalar att Ostindiska Kompaniet år 1802 hade monopol på handeln med opium från Bengal. Då var ju William Chalmers direktör i Ostindiska Kompaniet och från sin tid som affärsman i Kanton och Bengal så visste han givetvis vilken handel som var lönsam.

En del uppgifter "tyder" också på att Svenska Ostindiska Kompaniet under fjärde och femte oktrojerna handlade med opium i Bengalen som sedan exporterades till Holländska Ostindien dvs Batavia. Troligen gjordes detta i samarbete med skepp, affärsmän och handelsmän från USA. Förutom det så handlade man ungefär som förut med Kanton. Under femte oktrojen så skedde dock all handel som finansierades av svenskar, oavsett om det handlar om te, opium eller nåt annnat på fartyg som inte var svenska.

Andra svenska omnämnanden av opiumhandeln finns också. Svensken Anders Ljungstedt omnämnde den redan 1720 då han var i Kanton, 1747 omnämnde Israel Reinius som var ombord på fartyget Kronprinsen Adolf Fredrik att privata handlare marknadsförde opium från Bengalen i Kanton och 1750 listade superkargören Christoffer Braad opium som en av de varor man kunde köpa i Surat och sälja i Kanton. Det är också uppenbart att man visste att införsel av opium till Kina var förbjudet. Förutom i Kanton såldes också stora mängder opium i Macao. Där tycks främst danskar och portugiser ha varit aktiva i handeln, men även britter till viss del. I det danska kompaniets kvarlämnade handlingar finns redogörelser för denna handel. I slutet av 1700-talet upprättade danskar såväl som britter särskilda opiumlagerhus på Whampoa i närhten av Kanton. Portugiserna gjorde samma sak i Macao.

Svenska superkargörer och förmodligen också själva SOIC deltog också i smugglingen av guld ut ur Kina. Det var också en verksamhet som Oostendekompaniet ägnade sig åt dessförinnan.

Den 2 juli 1908 slöt Gustav Oscar Wallenberg en "Vänskaps-, handels och sjöfartstraktat" med det kinesiska Qing–hovet. Fördraget låg i linje med andra fördrag som Kina slöt med flera västmakter kring förra sekelskiftet. Fördraget bekräftade de omfattande privilegier Sverige tillskansat sig med Fördraget i Kanton 1847.....

Detta traktat var det första handelsfördraget mellan Sverige-Norge och Kina. För att dra nytta av de nya möjligheter för handel med Kina som uppstått efter Opiumkriget sände kung Oscar I Liljevalch till Kina som befullmäktigat ombud och fördraget var baserat på ett kinesiskt-amerikanskt fördrag som slutits tre år tidigare och gav Sverige-Norge samma förmåner som andra västmakter tillskansat sig i "ojämlika fördrag" efter det första opiumkriget mellan Kina och Storbritannien.

Stefan Nilsson ..har man hållt på med någonting i flera hundra år vore det ju närmast makabert om man inte blev iaf hyfsat bra på det. . 🙃😂
Carl Norberg Ja lite så måste man ju onekligen se på saken, det gällde som sagt att vara tidigt på bollen när det kom till narkotikabekämpningen 😉

Carnegie fanns med i de Ostindiska kompaniernas verksamhet.

David Carnegie kom till Göteborg från Skottland 1786 och kom att spela en mycket framträdande roll i Göteborgs ekonomiska liv under 1800-talet. Redan vid 14 års ålder startade hans utbildning i handelsyrket hos en av faderns affärsvänner, Thomas Erskine vilken tillsammans med John Hall d.ä. ägde firman John Hall & Erskine. Sedan Erskine 1798 hade återvänt till Skottland, stannade David Carnegie kvar hos John Hall. År 1801 fick David Carnegie d.ä. burskap som handelsman. När John Hall d.ä. avled 1802, var Carnegie alltjämt i tjänst hos honom, men året därpå övertog han i stället tillsammans med Jan Lamberg den Mitchellska firman, då David Mitchell hade avlidit 1803.

Genom äktenskap blev han befryndad med flera av de betydande handelshusen och hans firma, D. Carnegie & Co., växte ut till en av stadens viktigare handelshus och järn- och träexportörer och importörer av kolonialvaror.

David Carnegie d.ä. gifte sig 1801 med Anna Christina (Stina) Beckman (1778-1840), dotter till den förmögne grosshandlaren Hans Jacob Beckman. Deras dotter Susan Mary Ann (1819-1859) gifte sig med sin kusin David Carnegie d.y., brorson till David Carnegie d.ä.

Vid sin död efterlämnade David Carnegie d.ä. en stor förmögenhet, bland annat ett hus vid Västra Hamngatan 3, som stod upptaget till 30 500 riksdaler banco. Han ägde även en hamn i Masthugget, flera skepp, järnbruk, kvarnar och sågar samt egendomen Fräntorps säteri i Örgryte. Detta blev grunden för vad som idag är Carnegie Investment Bank.

Svenska Carnegieinstitutet, stiftelse bildad 1982 med syfte att "främja forskning om drogmissbruk, kriminalitet och andra betydande nutida samhällsproblem". Från skapandet 1982 till sin död 1988 var Nils Bejerot vetenskaplig ledare. Generalsekreterare mellan 1982 och 1998 var Jonas Hartelius. Organisationen ger årligen ut ett stipendium till en polis för att denna skall kunna förkovra sig i frågor som rör narkotika. Man har även ett journalistpris som tilldelas skribenter av "dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem."

Och Jonas Hartelius anställde.... tadaaaaa:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nils_Bejerot

Stefan Nilsson  . . det här var intressant, minst sagt:

”Själva begreppet är mycket ifrågasatt, bland annat har personerna som hölls gisslan just i Norrmalmstorgsdramat i intervjuer sagt att de inte sympatiserade med rånaren.[1] Däremot var de kritiska mot polisens och politikernas agerande och fruktade för att de direkt eller indirekt skulle skadas eller dödas på grund av det.”

Per Grefberg Karolinska minsann... ADHD också man kan ju bara tänka sig all "medicin" som sålts på grund av det...
Carl Norberg Det var bra att du noterade den detaljen.
Dottern är världsledande på ADHD som behandlas med tadaaaa - Ritalin...

Metylfenidat är ett centralstimulerande medel. Metylfenidat används för att behandla personer med ADHD och ADD. Läkemedlet används även för att behandla patienter med kraftiga hjärnskador, svår Aspergers syndrom, narkolepsi, vid kraftig depression som har visat sig resistent mot antidepressiva läkemedel. Wikipedia.

Metylfenidat beskrivs ibland som ett amfetaminliknande ämne, en beskrivning som inte är helt tillfredsställande. En bättre beskrivning är att det är ett centralstimulerande preparat. Metylfenidat och amfetamin påverkar samma signalsubstanser i hjärnan och har en likartad verkan, men det finns stora skillnader i preparatens styrka, verkansmekanism och kemiska struktur. Metylfenidat har större likheter med kokain än amfetamin, men är inte att betrakta som ett kokainliknande ämne eftersom det mellan metylfenidat och kokain finns betydande skillnader.

Förskrivningen av preparat innehållande metylfenidat har ökat på senare år. Enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen den 29 oktober 2012 ökar förskrivningen av preparaten framförallt till vuxna, och de skrivs ofta ut tillsammans med andra narkotikaklassade läkemedel vilket enligt Socialstyrelsens utredare Peter Salmi tycker är anmärkningsvärt. Läkemedlet var tidigare bara godkänt för barn från 6 år, men kunde skrivas ut till vuxna genom så kallad off label-förskrivning. Sedan i juni 2014 är dock medicinen även godkänd för förskrivning till vuxna...

Per Grefberg Att det är så uppenbara kopplingar kommer göra det enkelt att hålla historialektioner framöver...

Carl Norberg  Ja det är ju faktiskt bara att göra en enda sökning på namnen om man kan bakgrunden 🙂
Per Grefberg Det är snart allmänt känt vilka namn det handlar om 😊

En lista kanske? aha det är därför gdpr finns....😉😉

Carl Norberg BTW så fick väl Peter Springare någonting 2002....

http://carnegieinst.se/polisstipendium/

      •  

 

The Drug Enforcement Administration agent and his long-time informant allegedly engaged in an illegal scheme to secretly divert drug proceeds from undercover stings into a bank account they controlled. It emerged that the agent had managed to get hired by the DEA despite struggling with a polygraph....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram