Enligt statstjänstemän har företaget länge haft tillgång till ”bakdörrarna” som ursprungligen var utformade för användning av brottsbekämpande myndigheter, men har kunnat använda dem även utan kännedom eller tillstånd från nationella operatörer i länder där det har byggt sitt system. Tjänstemän från företaget har förnekat alla dessa anklagelser.
Först kan man se det så här ur det idag med allmänt omvända perspektivet:
Peking-administrationen har länge hävdat att den svenska teknikjätten Ericsson utgör ett hot mot de alla länders nationella säkerhet och därför absolut inte ensamt bör ges tillgång till deras 5G-nät. Dessa varningar har emellertid inte exakt hindrat USA från att tillåta Ericsson att delta i att bygga sin nästa generations infrastruktur över hela landet.
Kinesiska tjänstemän hävdar att Ericsson har en hemlig förmåga att extrahera data från mobilnät globalt genom "bakdörr" -mekanismer som har använts i mer än trettio år, avslöjade South China Morning Post först. Enligt deras rapport förblev denna information mycket klassificerad tills Peking beslutade att dela underrättelsetjänstinformationen med sina allierade, inklusive Ryssland och Iran, förra året.
Sedan kan man vända på perspektivet igen:
Vissa tjänstemän, inklusive USA: s säkerhetsrådgivare Robert C. O'Brien, hävdar att USA har bevis och kan bevisa för sina allierade att Huawei i hemlighet kan hämta "känslig och personlig" information i trådlösa 5G-nätverk om de ges tillgång till byggandet av nödvändig infrastruktur.
"Detta är alarmerande eftersom kinesiska företag enligt lag måste följa direktiv från det kinesiska kommunistpartiet", sade O'Brien på tisdagen, enligt citerade av The New York Times. ”Strategiskt sett ser vi ett företag som kan använda sin position på marknaden för att främja målen för det kinesiska kommunistpartiet”.
Strypsnara, inte bakdörr utan ytterdörren och det handlar om länders självständighet.
Nu är det svårt att inte se tingens ordning för vad den är!
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.