Hermes & Coronavirusutbrott

2020-01-31

Detta är bra att veta nu, tro det eller ej!

Hermes var i grekisk mytologi gudarnas budbärare. Han var son till Zeus och Maia, Atlas dotter. I romersk mytologi motsvaras han av Mercurius. Hermes bär vanligtvis sin häroldsstav kallad kaducéen, på bilden, samt är klädd i en hjälmliknande hatt, mantel och ett par bevingade sandaler, talaria. Hermes var talarnas, köpmännens och tjuvarnas gud. Han leder också människans själ till underjorden efter döden. Med sina bevingade skor blev han också idrottsmännens, särskilt löparnas gud.

Det sägs att han föddes på förmiddagen och redan på eftermiddagen kröp han ur krubban. Han stal då 50 kalvar från sin halvbror Apollon på grund av avundsjuka. Apollon märkte inget, men kom ändå dagen efter för att kontrollera med Hermes. Han avslöjades, men för att han skulle få behålla kalvarna, gav han Apollon sin lyra vilken han gjort av sköldpaddsskal och inälvor från ett får. Som tack för lyran fick han en spira av Apollon. Den visar att han bär bud från Zeus. Detta var bara ett av hans upptåg. Han stal även Poseidons treudd, Zeus blixtar med mera.

Hermes var far till banditen Autolykos och till Abderos. Han hade en son tillsammans med Afrodite som hette Hermafroditos. Hermafroditos var en ung man som reste runt i hela världen, men en dag blev en nymf kär i honom. Hon bad gudarna att aldrig skilja deras kroppar åt och gudarna besvarade detta genom att slå ihop nymfen med Hermafroditos som därigenom blev tvåkönad.

Hermes häroldsstav kaducén och hans hjälmliknande hatt återfinns på Handelshögskolan i Stockholms emblem.....

Vem kunde väl ha anat detta...BTW - vem översatte Illiaden och Odysséen till svenska.....

SPUTNIKNEWS.COM
The new strain of coronavirus dubbed 2019-nCoV - which was first detected last December in China’s Wuhan - has hit 18 countries. The pneumonia-type infection has already left 171 people dead in China alone and over 8,000 people globally have contracted the dangerous disease.
Som översättare har Wallenberg blivit ihågkommen som den förste att till svenska tolka hela Iliaden (1814–1815, två delar) och Odyssén (1819–1821).

https://litteraturbanken.se/.../artiklar/Marcus_Wallenberg

Marcus Wallenberg - Svenskt översättarlexikon
LITTERATURBANKEN.SE
Marcus Wallenberg - Svenskt översättarlexikon

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram