Kompletterande Kompetens

2020-01-25
Det kan vara helt rationellt att agera som om kejsaren är klädd i en vacker uppsättning kläder. Faktum är att när du är fångad i en gemensam kunskapsbas, så kommer andra att titta snett på dig om du agerar offentligt i enlighet med de bevis som dina egna ögon tillhandahåller, i stället för de bevis som är skapade för att publiken ska titta på publiken .
Men du måste inse att det är vad du gör. Det är oerhört viktigt för att undvika att internalisera ditt beteende, att falla in i vad Kant kallade en "dogmatisk slummer", tro på ditt eget hjärta och känslor av alla hjärtan, alltså dina egna känslor och intryck, till skillnad från alla som tror på att kejsaren ser verkligen fantastisk ut och inte alls är naken. Tragedin i 1984 är inte att Big Brother styr Oceanien, utan tragedin är att till slut, så älskar Winston Big Brother och ger sig över till kollektiv solipsism och ger upp sin egen själ och sina egna känslor
Något helt annat, men kanske någonting mer än en liten detalj måste det väl ändå anses vara för en individ att förlora sin fria vilja, varför är det då så oändligt viktigt att undvika att bli en udda person? Varför är det en så dålig idé när alla samtidigt likafullt skriker alltmer högljutt efter yttre bekräftelse? Tomheten inuti människor växer alltmer eftersom de likt Winston har givit upp sin egen själ och självbetraktelse.
Eftersom tango är en oförutsägbar dans och det krävs två för att dansa den är inte det bästa draget i något spel med människor inblandade, förutbestämt eller ens under någons fulla kontroll. Det bästa draget beror alltså inte alltid bara på självkännedom.
Det råd som Sokrates gav för nästan 3000 år sedan är fortfarande det smartaste, det djupaste som någon någonsin har sagt, men titta också på de andra människorna, den känslighet som alla sociala djur besitter för att leta efter och plocka upp de minimala förändringar i de signaler som våra kamrater i kupan släpper ifrån sig. Vi måste visserligen gå ensamma, men vi måste också gå tillsammans eftersom vi bara kan känna våra egna känslor som individer och döda ting egentligen inte kan skapa känslor.
I det ögonblick du hänger dig själv över till tankarna hos opinionsbildningen i världen, som skapar vad som numer är alltmer allmänt känt, i det ögonblick som du abdikerar dina kanske ivrigt utvecklade mänskliga förmågor av självkännedom och annan utvärdering ... det är i det ögonblick som du utsätter dig för mest risk då är du som mest sårbar. Eftersom spelet kommer att förändras medan du fattar ditt beslut i en given tidpunkt med givna förutsättningar.
Även om de yttre förutsättningarna i världen i dag är exakt samma som de yttre förutsättningarna i världen igår, så kommer en förändring i de inre förhållandena i de andra spel-spelarna, oavsett om det är en bidrottning som Draghi eller en uppsättning av arbetstagare bin som - vi andra - oss själva, så är detta någonting som kan förändra vad som är ditt bästa drag. Så du får inte sluta att försöka att själv tänka och känna efter.
Detta är insikten om vad spelteori ger, en insikt som ekonometri (som bara tittar på yttre förhållanden) inte kan ge - hur social dynamik och gruppens interaktionseffekter skapar marknadsbeteenden. Det är på detta plan som makten spelar med sina opinionsbildningsinsatser
Det är inte främst nyheten i sig själv, vilket är vad ekonomiperspektivet skulle säga, utan hur nyheter får effekter i trosstrukturer som ingår i spelet och detta planeras noga flera steg i förväg.
Det är inte bara informationen i det kort som är behandlat (nyheter) som är det viktigaste, utan hur det kortet passar i förhållande till handen som din poker motståndare representerar. Ett ess i spader är möjligen goda nyheter för din motståndare i det abstrakta, men det kan vara fruktansvärda nyheter om han söker en färg i hjärter. Spelteori handlar om att spela spelaren, inte korten . Detta är inte en ersättning för att förstå grunderna och matten för att dra det ena kortet eller det andra, men det är helt säkert en viktig kompletterande kompetens. Om du vill vinna din egen själ och förstå dig själv.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram