Nu är det faktiskt färdigsnackat och vi var som vanligt fem ljusår före alla andra och vi fick helt rätt!
Så ja Ericsson är en del av den Djupa Staten och Investor bedriver främst verksamhet grundat på enskilda nyttomaximeringsintressen, men det har naturligtvis och helt enkelt inte Donald Trump en enda blek aning om.....
Han har garanterat inte en susning om allt omkring vad vi har tjatat om gällande de historiska aspekterna på Investors verksamhet inom den Den Djupa Staten och han fullkomligt älskar ju det svenska rättsväsendet...
Men fortfarande så är det på något märkligt vis bara människor runt De Fria som tjatar på denna fråga sedan länge...
Så att nu den närmast imbecilla supermuppen PM Nilsson skall försöka spinna detta å Maffiamedias vägnar är ju bara direkt skrattretande! Ett monumentalt erkännande är vad det blir och ingenting annat!!!!!
”Ericsson är ett nationellt säkerhetsintresse för USA och för vår kollektiva säkerhet.” Och ”vi kan inte tillåta att Kina tar över vår digitala infrastruktur”.
Vad Stefan Löfven svarade Trump i juli vet vi inte, men han kunde rimligen lugna honom med att regeringen inom kort skulle ta två snabba initiativ för att säkra svensk teknologi och därmed göra Sverige mindre osäkert för USA.
”Ericsson är ett nationellt säkerhetsintresse för USA och för vår kollektiva säkerhet.” Och ”vi kan inte tillåta att Kina tar över vår digitala infrastruktur”.
Vad Stefan Löfven svarade Trump i juli vet vi inte, men han kunde rimligen lugna honom med att regeringen inom kort skulle ta två snabba initiativ för att säkra svensk teknologi och därmed göra Sverige mindre osäkert för USA.
" Det ser onekligen ut som att Sverige är på väg att sälla sig till de än så länge få västländer som blockerar kinesisk informationsteknologi. I EU har Polen och Tjeckien gått den vägen. Australien gjorde det redan förra året med motiveringen att tekniken i 5G är ett så stort steg att tidigare dogmer om fri konkurrens och internationell öppenhet måste omprövas. Kinas nya underrättelselag stipulerar att kinesiska medborgare och företag kan tvingas rapportera till kinesisk underrättelsetjänst, även när de befinner sig utomlands, varför de inte kan släppas in i 5G. Australien väger tungt då landet är med i det anglosaxiska underrättelsesamarbetet.
Men det finns skäl till att större delen av den fria världen ännu inte har gått med i USA:s tech-krig mot Kina. Ett skäl är tekniskt. Om USA är ett globalt centrum för molntjänster har Kina blivit världens utvecklingsmotor för telekomteknologi. Huawei har flest 5G-patent i världen, nästan dubbelt så många som Ericsson. Inget stort företag kan ensamt leverera 5G. De behöver varandra. Om man stänger ute Huawei riskerar 5G i väst att bli dyrt och långsamt jämfört med Kinas. Huaweis vd sa i en intervju med Economist i fredags att han kan tänka sig att sälja 5G-patenten till ett företag i väst som då skulle kunna använda den kinesiska tekniken utan Huaweis inblandning. Det är ett smart sätt att syna USA:s kort.
Ett andra skäl är samspelet mellan teknik och spionage. Att Kina spionerar är självklart, men ska vi därför betrakta all kinesisk kommunikationsteknologi som en säkerhetsrisk? Då faller ganska många affärsmodeller, bland annat Apples. Storbritanniens och Tysklands modell med teknisk granskning av känsliga produkter är en mer rimlig väg. Därtill har världens cybersoldater ganska goda möjligheter att bryta sig in i nät utan att de har en egen hårdvara där.
Ett tredje skäl för Sverige är omsorgen om företag som Ericsson. Det kan tyckas patriotiskt ansvarsfullt och kanske lönsamt att bejaka USA:s syn på Ericsson som en del av sitt nationella intresse, men är det egentligen bra för Ericsson att investera i en framtid som är beroende av politiskt tycke och smak? ”Nationell säkerhet” är inget neutralt begrepp och rymmer alltför ofta opportunism, populism och protektionism. USA:s nuvarande politiska ledning kan till exempel förklara vilken bransch som helst som ett nationellt säkerhetsintresse. Ericssons guldålder kom när företaget frigjorde sig från det statliga monopolet och totalförsvaret och blev ett marknadsbaserat, konkurrensutsatt exportbolag. Och är det bra att åter begränsa utländska aktörers rätt till större aktieköp i svenska företag?
Ett fjärde skäl är den kinesiska marknaden. Ericsson har avsiktsavtal med kinesiska operatörer och har goda möjligheter att bli en av huvudleverantörerna till 5G-nätet i Kina. USA är stort men Kina är större. Om Sverige stänger ute Huawei kan Kina stänga ute Ericsson.
Ett femte skäl är spelreglerna för en värld där Kina är den dominerande ekonomiska makten. Att beivra spionage och bekämpa den kinesiska regimens syn på mänskliga fri- och rättigheter är självklarheter, men inte att bekämpa kinesisk ekonomisk och teknisk utveckling. Fri och global konkurrens är kärnvärden i västs samhällsmodell. Målet är att Kina ska acceptera den, inte att vi ska anamma Kinas protektionism och politiska styrning av företag.
Och i den mån Trump i samtalet med Löfven gjorde som med Danmarks statsminister och la ett bud, inte på Grönland men på Ericsson, så bör alla inblandade säga nej. Amerikanskt ägande av stora svenska företag har inte rosat marknaden."
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.