Eritrea vid Röda havet blev självständigt 1993, efter ett mer än 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Från 1880-talet hade landet varit en italiensk koloni - på tal om telefoner - men tvingades efter andra världskriget in i en federation med Etiopien genom ett beslut av FN. År 1962 annekterade Etiopien landet. Sedan 1993 har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt av de många krigsåren och de fortsatta militära satsningarna dit Sverige alltså har sålt krigsmateriel. En strid ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.
I juni 2015 anklagade en FN-panel Isaias för att leda en totalitär regering som är ansvarig för systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna vilket kan leda till brott mot mänskligheten. Amnesty International anser att president Isaias Afwerkis regering har fängslat minst 10 000 politiska fångar. Amnesty hävdar också att tortyr - för straff, förhör och tvång - är utbrett.
Regeringen i Eritrea förnekar anklagelserna och anklagar i sin tur Amnesty International för att stödja en politisk agenda för " regimskifte ". Isaias verkar kort sagt dock av någon anledning inte ha varit så intresserad av Ericssons nät...
Men fredsöverenskommelsen med Etiopien var nog efterlängtad, inte bara hos befolkningarna utan även de svenska företag som etablerats i regionen. Särskilt Etiopien har ju en lång historia av svensk företagsnärvaro – och det finns det goda - eller då kanske inte så - skäl till.
Det strategiska läget i kombination med en befolkning på över 100 miljoner – landet är Afrikas näst folkrikaste – bidrar till positionen som kontinentens mest snabbväxande ekonomi.
Ericsson etablerade sig i Etiopien redan på 1990-talet och flera svenska företag har sedan dess följt i deras spår. De största är i dag H&M och ABB, men runt 15 mindre svenska företag har också sin verksamhet i landet.
– Bristen på egen hamn har gjort att det tidigare varit både krångligt och tidsödande att transportera varor till Etiopien, något som lett till att kostnaderna för transport och logistik i landet varit höga i internationell jämförelse.
Skall vi "gissa" att man fick köpa det ena mot att man upplät tillgång till någonting annat.......
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.