Saga Ur Verkliga Livet

2019-08-25

En liten saga ur det verkliga livet 

69137721_10162307597390296_4067279539061915648_n.jpg

I Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum läser vi om bankreformsrörelsen under det fega lejonet, som rörelsens ledare William Hennings Bryan kallades. The Cowardly Lion Bryan.

I boken lämnar Dorothy depressionen som träffat landsbygden för att marschera till Emerald City: Staden där allt ser väl ut, men rakt igenom är fejk. Där den lilla fega trollkarlen från Oz verkar bakom sitt skynke.

Marschen till Washington som i verkligheten skedde under det fega lejonet hade som mål att godkänna silverdepositioner för att utöka penningmängden i USA, som var åtstramad till följd av guldmyntfoten, eftersom den innebar att penningmängden ej kunde öka för befolkningstillväxten på USA:s östkust och därigenom det utökade behovet av fler pengar för att täcka behovet som handeln där krävde.

Därför kallas det att marschen gick över the Yellow Brick Road; Guldtackornas gator. Och i boken bär därför Dorothy silverskor på fötterna.

I filmen däremot har detta budskap försökt dödas genom att silverskorna byttes ut mot rubinskor. Och hela symboliken med the Yellow Brick Road gick genom slaget av ett trollspö - Holy Wood - förlorat. Just såsom trollkarlen från Oz gör i boken...

I berättelsen samlar Dorothy fågelskrämman, lantmännens symbol, och bevisar att bönder vid denna tid som påstods ej ha hjärna att förstå ekonomi faktiskt har bondförnuft så att det räcker att stödja en marsch för bankreform.

Dorothy träffar också det fega Lejonet som visar sig trots allt kunna få sitt mod att också han - den fega politikern - stödja hennes idé som är så lätt att förstå att till och med ett litet barn - som Dorothy - kan förstå det.

Hon träffar även Plåtmannen, industrins gestalt, som behöver olja för att fungera. Oljan i detta är likviditet, alltså anledningen till att ett välfungerande banksystem sägs vara oljan som smörjer ekonomin så att den kan gå runt.

Vid denna tid var det kapital från det sedan länge befolkade och industrialiserade amerikanska västkusten som finansierade uppbyggnaden av östkustens kapital.

Plåtmannen påträffas då han försökt hugga ned ett träd. Och Dorothys reform, eller snarare Frank Baums bankreform, innefattade även att hjälpa industrin att återfinna sitt hjärta och sluta skada naturen.

Om allt var en dröm?

I filmatiseringen övergår slutligen filmen från svart-vit, Depressionen, till färgfilm...

Vad tror ni hänt med FBI efter att Comey, Strzuk, med flera, fått sparken? 😉

#Eftertanke www.DeFria.se

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram