Om någon fortfarande undrar om resten av jorden har börjat fatta att Sverige utgör avgörande delar av kärnan på den globala Djupa Staten, så är den ovisshetens tid nu till ända.
Den tidigare brittiska, alltså flaggade, tankfartygetet var intrasslat i en ”olycka” med en iransk fiskebåt i Hormuzsundet innan det togs i förvar av IRGC, sade en iransk tjänsteman. Dess besättning förblir ombord medan undersökningen genomförs av Teheran.
Det brittiskflaggade fartyget Stena Impero greps av Islamiska revolutionära Gardet (IRGC) på fredagen - kvällen.
IRGC ingrep på grund av att fartyget "involverades i en olycka med en iransk fiskebåt" och inte svarade på dess " nödanrop", sade chefen för hamnar och sjöfartsfrågor i Irans södra Hormozgan-provins, Allahmorad Afifipour.
Tankfartyget fördes till hamnstaden Bandar Abbas och "alla dess 23 besättningsmedlemmar kommer att stanna kvar på fartyget tills undersökningen är över," konstaterade tjänstemannen.
Den svenskägda oljetankern Stena Impero - som sedemera alltså är öppet svensk och inte längre Engelsk, annat än till flaggningen vilket bara är en sjöfartsmässig teknikalitet - befinner sig alltså fortfarande i iranskt förvar. Fartyget beslagtogs i fredags av iranska Revolutionära Gardet i Hormuzsundet, och seglade under brittisk flagg.
Först på tisdagen fick rederiet Stena Bulks vd Erik Hånell kontakt med den 23-man starka besättningen.
– Jag hade ett kortare samtal med kapten. Besättningen var naturligtvis under stor psykisk press – de sitter ju som fångar på sin egen båt – men ska ha behandlats väl. De har även fått prata med sina anhöriga, men inte per än ett par minuter per gång, säger Hånell till SvD.
Stena Bulk har till iranska myndigheter lämnat in en formell ansökan om att komma i kontakt med fartyget, en ansökan som myndigheterna än så länge inte besvarat.
– Förutom att vi fick en mottagelsebekräftelse har vi inte fått någon feedback från dem alls, säger Hånell.
Hånell förlitar sig nu på att de svenska och brittiska utrikesdepartementen förhandlar fram ett frisläppande av fartyget. Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt har tidigare kallat Iransk fartygskonfiskering för ”statlig piratverksamhet”, samt meddelat att man ämnar att sätta ihop en europagemensam sjösäkerhetsinsats i Persiska viken.
Flera europiska länder, såsom Danmark, Frankrike, Italien och Nederländerna stödjer en sådan insats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Svenska Utrikesdepartementet, UD, bekräftar att man för en dialog med Storbritannien, Iran ”och andra berörda aktörer, däribland Stena, på olika nivåer”, samt att man inte aktivt har sökt deltagande i Storbritanniens initiativ i Hormuzsundet.
– Sverige har heller inte fått någon förfrågan om att delta. Vi kommenterar i nuläget inte våra kontakter närmare än så, skriver departementssekreteraren Anton Dahlqvist i ett mejl till SvD.
Meeeeen, SvD föredrar dock en ingress till detta med fet stil som lyder:
Sverige ställer sig utanför den gemensamma europeiska sjösäkerhetsinsatsen i Hormuzsundet. Samtidigt säger sig Utrikesdepartementet föra dialog med iranska myndigheter om ett frisläppande av svenskägda Stena Impero.
Med avseende på vad som redan är känt i sak, så kan det inte anses som annat än att detta är minst en medveten provokation från fartygets sida, mot Irans sjöstridskrafter och vidare kan man heller inte ännu utesluta att det rör sig om någonting mer sinistert i form av medföljande gods.
Givet att Iranska underrättelsetjänster inte är helt värdelösa med assistans av sina samarbetspartners, är i det senare alternativet ett möjligt förlopp att Iran kände till fartygets medföljande gods och organiserade incidenten för att skapa en anledning för en inspektion.
Försök med att stänga av transpondern i dagens kanske mest kritiska strategiska vattenvägsförträngning, är ett så banalt beteende att det givetvis närmast talar för en ren provokation och först i andra hand för att man i princip har handlat närmast i panik.
SÅ den första frågan blir visserligen högst retoriskt formulerad, men den måste ju ändå ställas - varför väljer nu Investor att provocera Iran genom detta beteende..ja svaret är givetvis att det är för att eskalera spänningarna med hjälp av England, före det att Boris Jonson blir premiärminister, vilket garanterar Brexit som ett faktum, något som Investor som bekant inte är så överväldigande förtjusta i och Stena är inte exakt okända inte bara i underrättelsetjänstsammanhang, för sina transporter av gods av mindre officiell karaktär.
Att Mike Pompeo uttrycker sig som han gör angående "Englands agerande" visar alltså var han egentligen står i allt detta - att han helt förkastar detta beteende!
"The responsibility ... falls to the United Kingdom to take care of their ships."
BTW:
Förra månaden uppmanade USA: s president Donald Trump Kina, Japan och andra länder att skydda sina egna intressen i sundet.
"Varför skyddar vi rederier för andra länder (många år) mot nollkompensation," twitrade han. "Alla dessa länder bör skydda sina egna fartyg på vad som alltid varit en farlig resa."
Frankrike, Italien och Danmark har därför sedan stött en brittisk plan på att starta ett europeiskt maritimt uppdrag i Hormuzsundet för att öka säkerheten för kommersiell navigering där.
London kom följdriktigt med idén vid ett diplomatiskt möte i Bryssel, och insisterade på att EU, Nato eller USA inte planeras för att vara direkt involverade.
Ring a bell...
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.