Man kan säga att från 1914 - året efter att FED i USA hade skapats, så var det närmast totalt färdigt med allt utom av Investor kontrollerad verksamhet inom svensk politik. Trots att Hedin nedan saknade formella politiska positioner åtog han sig rollen som "visselblåsare" och i stridsskriften ”Ett varningsord” 1912 utpekades, tänka sig helt fantastiskt nog redan då, Ryssland!!! som den hotfulla och skräckinjagande fienden - så makalöst originellt.... Skriften utkom i den för svenskar helt obegripliga upplagan av en miljon exemplar och fick därför helt oväntat stor betydelse i mobiliseringen av motståndet mot regeringens planerade nedskärningar av försvaret. Bland annat anordnade det konservativa Sverige en framgångsrik insamling för att finansiera byggandet av en ny pansarbåt till marinen.
Utvecklingen kulminerade den sjätte februari 1914 när Gustaf V framför Stockholms slott inför 30000 ditresta bönder höll det så kallade Borggårdstalet. Kungen talade om ”min armé” och ”min flotta” och krävde att själv få bestämma vad som skulle beslutas i politiska frågor som han ansåg viktiga. Staaff reagerade kraftigt på talet och dess provokation mot demokratin. Men Gustaf V vägrade retirera och fyra dagar senare avgick regeringen.
Även i detta sammanhang spelade Hedin en inte mindre än central roll eftersom han tillsammans med generalstabsofficeren Carl Bennedich hade skrivit Borggårdstalet, som på så sätt och vis att det blev den svenska kungamaktens sista dödsryckning.
Men minsann om det inte bara är på enstaka ställe som ”svenska” intressen nu kommer i dagens ljus, för Sven Hedins upptäcktsresor har knappast varit med och skapat äventyrsfilmer helt utan anledning…
För trots allt så låg ekonomi först i prioritetsordningen och den följdes med viss naturlighet av teknologi och det gällde alltså inte enbart framställning av kärnvapen…men se det talar man tyst om också av en anledning.
Sven Hedin-institutet (tyska Sven Hedin-Reichsinstitut für Innerasien und Expeditionen) var en forskningsinstitution bildad i Tyskland i februari 1943 av SS-organisationen Ahnenerbe, Münchens universitet och Bayerska kulturministeriet. Sven Hedin-institutet invigdes i februari 1943 och skulle bedriva ”asienforskning” och svensken Sven Hedin förutspådde själv att hans redan gjorda upptäcktsresor i öster för alltid skulle bevaras av institutet. Men med SS-chefen Heinrich Himmler – han som förhandlade med Wallenberg om att avsätta Hitler – som medintressent gick projektet fel. Institutet skulle endast komma att existera från 1943 till 1945, men hann på denna korta tid kopplas till flera koncentrationsläger samt ett så kallat rasbiologiskt motiverat massmord.
Upprinnelsen till Hedininstitutet var utåt sett en överenskommelse mellan Sven Hedin och SS-chefen Heinrich Himmler om att stödja SS-officeren och asienforskaren Ernst Schäfer. Schäfer uppvaktade något år senare Sven Hedin i Stockholm och bad om dennes tillåtelse att använda Hedins – som var mycket beundrad av Adolf Hitler – namn till institutet. Att Hedins namn skulle användas var därför även ett krav från Himmler inför instiftandet.
Officiellt så gav Hedin sin tillåtelse till institutet den 10 juni 1942 på hotell Kaiserhof i Berlin inför Oberführer-SS Walther Wüst (rektor för Münchenuniversitetet och chef för Ahnenerbe) Sturmbannführer-SS Ernst Schäfer och Wilhelm Ziegler från propagandaministeriet – men detta var alltså egentligen någonting som pågått sedan länge och som tvunget måste formaliseras.
Några dagar efter sammankomsten på hotell Kaiserhof formulerade Hedin ett tackbrev till Himmler: ”Högt ärade Herr Reichsführer SS, för denna höga utmärkelse som Prof dr Wüst förmedlat mig, vill jag utsäga mitt hjärtliga tack, ärade Herr Reichsführer SS. Att centrala sieninstitutet skulle bära mitt namn bereder mig stor glädje. Med yttersta högaktning, eder trogne och tacksamme tjänare Sven Hedin.”
Några månader efter öppnandet, sommaren 1943, flyttades institutet från München till byn Mittersill i Österrike. Då tilldelades salzburgsområdets Gauleiter och Högre SS- och polischef, SS-Obergruppenführer Gustav Adolf Scheel ett permanent lokalkontor vid institutet. Angående institutets roll i nazisternas krigföring går det citera dess chef Ernst Schäfer: ”De senaste dagarna har jag haft möjlighet att hålla långa och detaljerade samtal med Gauleiter Scheel. Som för övrigt lovade mig sitt fulla stöd. Han anser att vårt projekt är viktigt för kriget. Jag vill därför att de individuella avdelningarna skall överföras till Mittersill så snart som möjligt.” (Internmeddelande inom Ahnenerbe från våren 1943)
Ja att operation Paperclip blev vad den blev låg liksom redan i pipen med avseende på behovet av det kalla kriget.
Sven Hedins kopplingar till Investor, behöver knappast förtydligas och de kan ju i alla händelser inte rimligtvis ha varit mindre än de till det svenska kungahuset...
Expressen skriver i nutid/ / Fredag den 6 februari 1914:
En frisk vind fick de tusentals blågula flaggor som hissats över Stockholm denna morgon att smattra och lysa. Gator och torg fylldes av högtidsklädda bönder med blågula märken på rockuppslaget.
Sveriges kung Gustaf V gjorde sig redo att göra det framträdande som skulle komma att fälla regeringen.
För regin stod Sven Hedin - ledamot av Svenska Akademien och berömd efter sina expeditioner i Centralasien.
Vi lägger till att den Svenska Akademins opinionsbildningsinsatser har sällan varit av det mer blygsamma slaget.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.