Socker & Warburg

2019-06-30

"Cancer, above all other diseases, has countless secondary causes. But, even for cancer, there is only one prime cause. Summarized in a few words, the prime cause of cancer is the replacement of the respiration of oxygen in normal body cells by a fermentation of sugar."

— Otto H. Warburg 1931

Han fick nobelpris för den upptäckten.

1931.

Det är 88 år sedan.

Äter svensken mer eller mindre socker idag, och vilka tjänar egentligen på det? Att Otto Warburg hamnade som professor på Kaiser Wilhelm-institutet i biologi precis som hans far Emil Warburg före honom dvs den tyska motsvarigheten till svenska rasbiologiska institutet också finansierat av Rockefeller foundation svarar kanske bäst på den frågan...

Att Emil Warburg var ledamot från år 1900 av Vetenskaps- och vitterhetssamhället i Göteborg tillsammans med sin svenskättling Karl Warburg som organiserade Nobels bibliotek 1901-1909 är ju i sig ganska talande ur ett vidare perspektiv.

SVT.SE
För första gången har en vetenskaplig studie kunnat visa att läsk och andra söta drycker göder cancerceller, närmare bestämt i tarmen hos möss. Nästa steg är nu att undersöka om det också gäller för människor.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram