Sudan & Ericsson II

2019-04-12

Och som vore det av någon slags jävla slump….

Vi drar oss till minnes följande från förra året:

Ericsson AB (EAB) i Sverige och Texas-baserade Ericsson Inc (EUS) har uppnått ett avtal om överlåtelse av utländska tillgångar på 145,893 euro för att samarbeta med ett telekommunikationsföretag från tredje land för att exportera och återexportera ett satellitnav och tillhörande tjänster från USA till Sudan.

Överträdelserna från International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) och Sudans sanktionsförordningar (31 CFR-del 538 (SSR)) beskrivs av OFAC som OERHÖRDA men att högre straff inte utmättes eftersom Ericsson frivilligt själv avslöjade överträdelserna. [vi tar oss som svenskar inte för pannan över Investors standardförfarande]

Sagan började 2011 då EAB ingick ett avtal med ett sudanesiskt dotterbolag till ett telekommunikationsföretag från tredje land för att tillhandahålla utrustning och tjänster för uppgradering av telekomarbeten i Sudan.

Arbetet påbörjades, men eftersom den östafrikanska värmen hade orsakat att Ericssons utrustning ”inte kunde fungera”, så kontaktade EAB EUS för hjälp i form av utrustning och knowhow. Vilken tur helt enkelt – för Investor

EUS-representanten förstod de risker som var inblandade. I ett e-mail, som återges i ett pressmeddelande från OFAC, sa EUS-individen: ”Det är en allvarlig sak och Ericsson kan få böter och jag kan få sparken.”

När Ericssons Export Compliance-avdelning fick nys om avtalet uppgav de att eventuellt stöd skulle bryta mot bolagets sanktionsöverensstämmelsepolitik. De stod på sig, även om de fick förklaring i e-postutbyten om varför informationen skulle gå vidare.

Trots denna varning och i strävan efter att fortsätta affären fortsatte de involverade EAB- och EUS-parterna med transaktionen och kom överens om att om någon ifrågasatte exporten skulle de svara att slutanvändarlandet var Botswana. De gick så långt som att ersätta ”Sudan” med ”Östafrika” i e-postkommunikation.

I fallet framhävs det inte bara att det är viktigt för företagen att ha robusta lösningar för exportöverensstämmelse, till exempel för begränsad och nekad partscreening och kontrollerad god säkerhetsklassificering för att nämna några, de måste också ha rutiner för att säkerställa god efterlevnad.

Maximalt straff för brottet kunde ha varit mer än en halv miljon dollar. Detta reducerades eftersom Ericsson självständigt avslöjade händelsen och samarbetade fullt ut med OFAC, Ericsson hade inte gjort några OFAC-överträdelser under de senaste fem åren och Ericssons omedelbara korrigerande åtgärder hade vidtagits, inklusive att stärka sina kontroller och policyer för exportöverensstämmelse, för att förhindra ytterligare sådana händelser från att hända igen.

Så det riktigt förklenande mutandet lades på en annan kontrollerad part, en som till exempel inte kunde muta Gulnara Karimova – eftersom hon inte hade någon position i Uzbekistan som hade direkt med affären att göra…

Försök nu för fan att fatta detta!!!

ZEROHEDGE.COM

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram