Skökan har snubblat..
Babyloniska skökan eller Babyloniska horan är en allegorisk symbol för ondska - enskild nytta - ur Nya testamentet i Bibeln. Hon nämns i Uppenbarelsebokens sjuttonde kapitel. Det har antagits att den babyloniska skökan i Uppenbarelseboken syftar på Romarriket, möjligen beroende på den Julisk-Claudiska ättens uppvisade moral som spred sig nedåt i strukturen. Martin Luther övertog uttrycket och syftade då på den katolska kyrkan under påven som inte heller den är är direkt känd för sin moraliska oförvitlighet, en tolkning som senare använts av diverse protestanter. Senare rörelser har även använt begreppet och syftat på en alltför förvärldsligad kyrka - numera i det genom internet förändrade informationsrörlighetsklimatet är det ju inte på så vis att den falska solidaritetens altare är totalt okänt överallt.
Strax före Luther så dök det passande nog upp en Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, född omkring 1400 i Mainz och död 3 februari 1468 i samma stad, som var en tysk uppfinnare. Under 1450-talet färdigutvecklade han sin metod för att trycka böcker med lösa, återanvändningsbara typer för varje enskild bokstav. Detta gjorde det lättare att trycka fler böcker. Det gick att använda för informationsspridning
Det latinska alfabetet, som i dag med mindre variationer används i Europa, Syd- och Nordamerika samt även på andra håll i världen, kom till romarna från grekiska kolonier på den italiska halvön via etruskerna, som var det spirande Roms närmaste grannar.
Förändrade informationsflöden tycks ha haft en roll i paradigmskiften..
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.