Hahahahaha!!!...det är ju faktiskt nästan för dråpligt.
Lite som kuriosa för en svensk kan det ju vara att känna till följande:
Ericsson sålde sin första telefonstation till Brasilien 1900. Företaget blev dock inte etablerat i Brasilien förrän på 1920-talet. På den tiden dominerade Companhia Telefónica Brasileira (CTB) landets telefonmarknad. Företaget var operatör i de största städerna, som São Paolo och Rio de Janeiro, och köpte all utrustning från en av Ericssons konkurrenter. Ericsson kunde göra affärer med andra företag som arbetar utanför CTB: s koncessionsområden och inrättade sedan ett säljbolag Sociedade Ericsson do Brasil (EDB) i Rio de Janeiro 1923. I slutet av 1920-talet hade Ericsson också sålt sitt första 500 - system till den lilla staden Juiz de Fora.
1934 var Wolf Kantif, en engelskman bosatt i Brasilien, anställd av Ericssons lokala företag. Kantif var en mycket begåvad säljare som reste mycket i de nordöstra delarna av landet som befann sig utanför CTB: s koncessionsområde. Med sitt charmiga sätt kunde han övertyga, på för Ericsson känt manér får väl anta, människor på olika ställen för att starta telefonföreningar. Dessa organisationer beställde sedan utrustning från Ericsson i Sverige. Under 1940 fick Ericsson ett fast fotfäste i Brasilien.
I mitten av 1940-talet började Ericsson också ta emot order från CTB och det svenska bolagets försäljningsvolymer ökade ännu mer.
1952 reagerade dock den brasilianska regeringen och krävde att den ökande importen av telekomutrustning från Sverige skulle minska. I stället ansåg regeringen att Ericsson skulle starta en fabrik i Brasilien.
Ericsson följde regeringens rekommendationer och byggde en telefonproduktionsanläggning utanför São Paolo. Snart började Ericsson också tillverka crossbar-switchar i sin brasilianska fabrik. Verksamheten expanderade snabbt. I 1960 levererade EDB all teleutrustning i Brasiliens nya huvudstad Brasilia.
I mitten av 1960-talet fick EDB en stor order för crossbar-switchar för São Paolo och andra platser, och i slutet av årtiondet hade Ericsson uppnått en marknadsandel på cirka 50 procent. År 1974 var det nödvändigt att bygga en ny produktionsanläggning i San José dos Campos.
Under slutet av 1970-talet drabbades dock den brasilianska ekonomin av en djup recession och orderna för telekomutrustning sjönk. Landet tvingades till och med att avbryta tidigare placerade order. 1979 fick Ericsson dock sin första AXE-order till en telefonstation i São Paolo.
Den första ordern för ett mobilsystem mottogs 1992. Från 1997 till 1998 sattes tio mobillicenser till auktion, vilket gjorde det till världens största auktion fram till den tiden. För att möta ökad efterfrågan följde Ericssons kontrakt med tillhandahållande av utrustning för mobiloperatör Tess D-AMPS- systemet i Sao Paolo Ericsson att tillverka både basstationer och mobiltelefoner vid fabriken i San José dos Campos.
I början av 2000 hade Ericsson 2.400 anställda i Brasilien. Företaget hade en marknadsandel på 35 procent för fast telefoni, 40 procent för mobila system och 34 procent för terminaler (mobiltelefoner och handdatorer). Brasilien var Ericssons största marknad så långt i Latinamerika och en av de största i hela världen.
Vilken överraskning...
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.