Bill Browder, Swedbank, Ukraina & Ryssland

2019-03-26

Häng med nu på det här, för det är här som yxan mot Sverige kommer att falla!

Finansmannen Bill Browder tycker att SVT:s avslöjande nyss om att att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen redan 2013 ska ha informerats om att banken varit inblandad i Magnitskij-affären väcker frågor. Det tycker vi också - men inte riktigt samma frågor som Browder....

Så därför på tal om Bill Browder, Magnitsky, Igor Pasternak och ja naturligtvis - den Djupa Staten!

Det finns inte en chans i världen att du inte upptäcker misstänkta aktiviteter, du måste helt enkelt välja att inte se dem, säger ju en tidigare Swedbankchef.

När Sovjetunionen imploderade blev de baltiska länderna självständiga, 1991, men de ryska kopplingarna var fortsatt starka. Vissa kriminella ryssar - som då alltså uppenbarligen inte uppskattas av Kreml - såg möjligheten att slussa ut pengar till väst, bland annat via Cypern, diverse skatteparadis och de nya bankerna i Baltikum.

Även Swedbank och SEB såg de nya bankerna och köpte påpassligt in sig för att expandera och naturligtvis tjäna mer pengar. Till slut blev Swedbank största bank i Baltikum, följd av SEB.

Dessutom expanderade som vore det av en tillfällighet Swedbank till Ukraina och började så smått starta även i Ryssland. Verksamheter som senare lades ner av anledningar som inte helt kan uteslutas vara att dölja spår.

Hur som helst, de ryska pengar som kom till Hansabank från Ukraina kom för att Swedbank fanns i Ukraina. Det var Swedbank i Ukraina som slussade in pengarna till EU, säger en tidigare chef som haft god insyn i den baltiska verksamheten.

Då Estland, Lettland och Litauen blev medlemmar i EU 2004 startade en ekonomisk eufori av sällan skådat slag. I en kultur där en framgångsrik person har dyr bil, dyr klocka och åker på dyr semester var det Hummer, Rolex och Thailand som gällde. Till allt detta krävdes stora lån. Lån som Swedbank, och även SEB, gärna gav.

I Lettland fick ingen som inte var tvåspråkig, på lettiska och ryska, jobba med Swedbanks private banking. Man behöver inte vara kärnfysiker för att förstå varför. Det fanns alltså en hel del kopplingar till ryska pengar och rysk ekonomi efter förändringen i Ryssland. Det var pengar som inte alltid var helt ärligt förtjänade, säger en tidigare högt uppsatt person på Swedbank. Vilket inte exakt är okänt för alla som kan någonting alls om Bill Browder i verkligheten.

Att få in ryska pengar och sedan göra bank av dessa, är vad som Danske Bank, Swedbank och lettiska Parex Bank har sysslat med. Hela länderna är uppbyggda, politiskt och strukturellt, kring detta. ’Köp en fastighet med ryska pengar och få EU-medborgarskap.´

År 2008 frös världens kapitalmarknad till is. Investerare vågade inte investera. Den svenska regeringen, Riksbanken och Riksgälden gjorde om regler på löpande band för att rädda bankerna, främst Swedbank och SEB. Summa summarum fick svenska skattebetalare garantera Swedbanks lån på mer än 300 miljarder kronor för att banken inte skulle gå omkull.

När ledning och styrelse kämpade med att rädda banken 2009 var Bonnesen för internrevisionen, den avdelning vars ansvar det är att granska verksamheten.

Medan hon var i Baltikum skedde cyberattacker och påverkansoperationer både mot regionen och mot Swedbank. Bland annat spreds ett felaktigt rykte i slutet av 2011 om att Swedbank var på väg att gå omkull.

– Efter cyberattackerna pumpades det ut ryska pengar. De baltiska bankerna var en länk i en kedja med pengar som kom ut ur Ryssland. Ingen som hade verksamhet i Baltikum kunde ha missat de diskussioner som det här ledde till.

Samtidigt pågick penningtvätt av sällan skådat slag i Danske Banks estniska non-residentportfölj. Åren 2007–2015 slussades 2 000 miljarder svenska kronor igenom där.

Den estniska finansinspektionen informerade den danska finansinspektionen 2007, 2009, 2012, 2013 och 2014 – utan att något hände. Sommaren 2007 skrev den ryska centralbanken ett brev till den danska finansinspektionen om stora penningtransaktioner, miljarder rubel i månaden, i Danske Banks estniska del.

Bill Browder tycker det är allvarligt om det stämmer och visar sig att banken behållit kunder som man visste hade kopplingar till Magnitskij-fallet.

”Det är verkligen en tråkig sak att få veta om det är sant. För jag skulle ha antagit att de hade agerat mycket, mycket tidigare om de hade den informationen”, säger han till SVT.

”Jag kan inte komma på något begripligt skäl till varför de behöll dessa kunder om de visste att de var inblandade i Magnitskij-fallet.” Det kan uppenbarligen alla andra göra...de var grovt iblandade själva i detta politiskt.

Till och med den ryska centralbanken var bekymrad. Men svenskar och danskar har märkligt nog inte varit så hjälpsamma. Om du slussar 2 000 miljarder kronor genom din ekonomi så stannar en del hos dig, kan ju vara en anledning...

Det här handlar inte om att Swedbank eller Finansinspektionen inte visste, utan om huruvida de valde att medge att det existerade eller inte. Nordiska banker är väldigt lätta att manipulera och de har också tjänat väldigt mycket pengar på det.

Bill Browder: ”Detta väcker också frågor om varför Swedbanks vd Birgitte Bonnesen kom till mig i London i fjol för att fråga om vår undersökning av penningtvätt kopplad till Magnistkij-affären berörde Swedbank. Om hon redan visste, varför kom hon till mig och frågade?”

Bill Browder driver hedgefonden Hermitage Capital. Magnitskij-fallet handlar enligt MSM-versionen om när kriminella stal miljardbelopp som fondbolaget Hermitage Capital Management betalat i skatt till ryska staten. Revisorn Sergej Magnitskij kom tjuvarna på spåren men fängslades och dog under oklara omständigheter.

För alla med mer än en halv fungerande hjärncell så handlar detta om att Magnitsky var revisor åt Bill Browder och kronvittne för den Ryska staten gällande pengar som Browder genom sina bolag hade stulit av den Ryska staten.

Sedan dess har alltså fondens ägare, finansmannen Bill Browder, blivit en av världens mest namnkunniga penningtvättsjägare....

di.se
DEBATT. De svenska bankernas dominans i Estland hämmar…

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram