Samtidigt - Istanbuls Hagia Sophia

2019-03-25

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är på väg att besöka Vita huset på måndagen, där Trump förväntas ratificera ett direktiv som erkänner Israels territoriella påstående trots internationella protester om att det strider mot folkrätten.

Samtidigt, Istanbuls Hagia Sophia, ursprungligen en bysantinsk kristen kyrka, kan omvandlas till en moské igen - en potentiell tillbakagång från arvet av Turkiets sekulära regering som gjorde platsen till ett museum 1935
.
"Det här är inte osannolikt", sade president Recep Tayyip Erdogan under en liveintervju med turkisk tv på måndagen och tillade: "Vi kan även ändra dess namn till Ayasofya-moskén."

Hagia Sophia blev ett museum under Turkiets sekulära regering tillbaka sedan 1935, men "vi kan också ta ett steg och ändra på det ", sa han.

Hagia Sophia byggdes först som en kyrka av det bysantinska riket under sjätte århundradet som huvudpunkten i dess huvudstad, Konstantinopel, nu Istanbul. Efter den Ottomanska erövringen av Konstantinopel år 1453 omvandlades den omedelbart till en moské.

Det var världens största katedral tills den katolska Sevilla-katedralen byggdes i Spanien år 1520.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram