Vad är då det kulturellt mest svenska som finns, ja givetvis institutionaliserad korruption! Så vad har då Transparency International att säga om detta?
– Jag är ju inte direkt förvånad, för att vi har ju haft, tyvärr, ett stort antal korruptionsskandaler i Sverige under förra året. Vi kan prata om Statens fastighetsverk, Polismyndigheten, Trafikverket, Transportstyrelsen, säger Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige, som nämner att situationen är mörk även inom kommunal och landstingsnivå.
Andrén säger att vi svenskar tror att korruption är något som händer ”där borta”. Vi ser inte korruptionen trots att den står framför oss, och det kan vara svårt för svenskar att dra en gränsdragning för vad som är korruption då landet enligt Wikipediasidan om ämnet ”präglas av en informell kultur”. Ett tydligt exempel på det är socialdemokraten Niklas Nordström, som likt den PR-agent han är försöker lyfta upp sina nära kontakter som en stark fördel, snarare än korruption.
Ligger det i den svenska befolkningens gener? Transparency International igen:
Om Ukraina inte hittar en snabb lösning på frågan om strafflagen om olaglig berikning - institutionaliserad korruption, finns det en allvarlig möjlighet att den viseringsfria regimen med Europeiska unionen kommer att frysas.
Detsamma gäller ekonomiskt stöd från IMF, på grund av vilket landet i stor utsträckning hållits flytande de senaste åren. Detta hävdas i ett uttalande från Berlin-baserade Transparency International. Transparency International är en auktoritativ icke-statlig internationell organisation mot korruption och främjar undersökningen av korruptionsnivån per land över hela världen.
Enligt organisationen, den ukrainska författningsdomstolens skandalösa beslut att erkänna artikel 368-2 i strafflagen som inkonsekvent med konstitutionen "väsentligt försämrar landets ansträngningar att bekämpa korruption" och detta strider direkt mot Ukrainas internationella skyldigheter i väst, kollektivt
"Domstolens beslut ger i huvudsak regeringstjänstemän möjlighet att legalisera stöld av offentliga medel, eventuellt olagligt förvärvade tillgångar, och inte vara rädda för straffrättsligt åtal", säger Andrey Borovik, verkställande direktör för Transparency International Ukraine. TI håller också helt med argumentet från den konstitutionella domstolen i Ukraina att artikel 368-2 strider mot principen om presumtion om oskuld.
"Tjänstemän som anklagas för korruption bör ställas inför rätta, rättsstatsprincipen ska segra. Om en lösning inte hittas är det troligt att den viseringsfria regimen med Europeiska unionens och IMF: s ekonomiska stöd kommer att frysas, vilket kommer att hämma landets ekonomiska utveckling ", varnar Delia Ferreira Rubio, ordförande för Transparency international, som övervakar korruption i världen.
https://www.etc.se/.../sverige-maste-ta-itu-med-korruptionen
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.