Ja detta är någonting som fler borde tänka på.
Översyrlighet påskyndar åldrandet.
Även om den näring som ett foster får via navelsträngen inte skulle innehåller några slaggämnen så bildar fostrets celler slaggämnen. Så sker även i vårt vuxenliv, dock i så mycket större omfattning. Och om vi äter den ”renaste” maten så bildar kroppens celler slaggämnen när maten omsätts, förbränns. Inte blir saken bättre om vi sedan tillför kroppen ”skräpmat” som ökar upplagring av slaggämnen och syror i kroppen.
Ju högre ämnesomsättningen är i kroppen desto högre är förbränningen och produktionen av slaggämnen.
Kroppen har ett system att avgifta och utsöndra slaggämnen via huden, njurar, tarmar och lungor, annars skulle våra levnadsår inte bli så många.
Ju mer slaggämnen och syror som bildas ju fortare åldras vi (detta är min personliga åsikt).
Det är i kroppens urhav som syror och slaggämnen deponeras innan de kan transporteras bort. Urhavet är den vätska (extracellulära vätskan) som omger kroppens celler.
Nobelpristagaren Alex Carell gjorde ett intressant experiment i början på 1900-talet med hjärtceller som han tog ut ur ett kycklingembryo.
Han fick hjärtcellerna att dela på sig i all ”oändlighet” i en vätska (näringslösning) som varade i ca 30 år. Varje dag byttes den vätska ut som hjärtcellerna levde i. Men en dag dog hjärtcellerna efter att den vätska som hjärtcellerna levde i inte bytes ut i tid! Hjärtcellerna dog av de slaggämnen som de själva bildade och utsöndrade i den vätska, urhav, de levde i.
En av orsakerna till att vi åldras och blir sjuka är att vi för var år som går blir bara surare och surare och dessa syror neutraliseras med basiska mineraler (kroppen tål inte att pH-värdet ligger utanför dess fysiologiska gränser) och fälls ut som mineraliserade slaggämnen i den vätska som omger våra celler. Några av våra vanligaste slaggämnen är mjölksyra och urinsyra, andra slaggämnen är AGE (proteinsockerföreningar) och ALE (proteinfettslaggämnen), lipofuscin (kallas för ålderspigment) o.s.v.
Syrasjukan
Min uppfattning är att en av de främsta orsakerna till att vi åldras fortare än nödvändigt samt att vi blir sjuka av syror och slaggämnen beror på att vi äter för mkt och för fort. Detta leder till överväxt av bakterier i tarmarna och bildandet av enorma mängder matsmältningsgifter (redan 1983 skrev jag om ”självförgiftning ifrån tarmen” i min bok Naturläkarboken). Överväxt av bakterier, särskilt i tunntarmen, leder till autoimmuna sjukdomar och inflammationer i kroppen (orsakade av att våra vita blodkroppar blivit ”överaktiva” av olika tarmgifter, främst orsakade av för många dåliga tarmbakterier).
Mina nedanstående råd är generella och gäller för de som är ”friska” och vill göra lite extra för att bibehålla hälsan.
Vill du motverka försurning av kroppen och bromsa åldrandet samt bibehålla hälsan så gott det går så rek jag följande:
1. Ät med måttlighet och tugga varje tugga minst 20–30 ggr.
2. Låt tunntarmen bli tom mellan måltiderna!
3. Ät gärna rå gröt till frukost (borstar rent tjocktarmen och bidrar till en god tarmmotorik).
4. Ät fiberrik kost, kokt och rå.
5. Undvik baljväxter (ok högst en gång i veckan men undvik sojabönor, kidneybönor och vegetabiliskt konstgjorda proteiner). Ät naturliga proteiner som det finns gott om i våra rotfrukter och sädeskorn. Om du önskar så ät rent kött (vilt eller betesdjur) och fisk men ej i större mängder.
6. ”Sterilisera” tunntarmen med Vitlökssaft eller Amaraplex som intas på tom mage. Alternativt drick örtte på bittra örter såsom gentianarot eller vattenklöver (du kan läsa mer om detta i min bok Våra läkande växter. Den är nog sedan länge slutsåld men finns nog på antikvariat- sök på internet).
7. Motverkar försurning av kroppen med 1 tsk Carbomin dagligen. Alternativt kan man ta ca 1/2 tsk ren natriumbikarbonat utrört i ett glas vatten.
8. Aktivera utsöndringen av slaggämnen via njurarna med Solidago Kliniplex, 2–3 tabl sväljes med ett glas vatten, helst på förmiddagen.
9. Multi Q10, 2 tabl dagligen för att minska på mängden proteinslaggämnen.
10. Fysisk aktivitet är viktigt och bidrar till bättre blodcirkulation och att vätskan i vårt ”urhavet” omsätts bättre samt att slaggämnen transporteras ut via våra utsöndringsorgan.
Jag avråder att dricka citronsaft i syfte att basa kroppen! Den innehåller så lite basiska mineraler så att den inte klarar av att neutralisera citronens syror. När citronsaften kommer in i tarmarna måste den omedelbart neutraliseras för att inte skada tunntarmen eller komma in i kroppen. Detta sker på bekostnad av kroppens buffertsystem som hade behövts att neutralisera de syror som bildas av cellernas normala förbränning.
Själv kan jag smaksätta ex ett örtte med några droppar pressad citron, men aldrig dricka citronsaft från ex 1/2 citron. Även många söta frukter och fruktsafter gör kroppen surare än nödvändigt. Små mängder söta eller sura fruktjuice någon gång i veckan är ok men inte dagligen om man vill göra det bästa för sin hälsa.
Långsamt försuras vi och blir följdaktligen allt stelare, tappar elasticiteten i våra vävnader, blir åderförkalkade och får led- och muskelinflammationer.
Osteoporos kan vara följden av en livslång försurning.
Det är bättre sent än aldrig att göra något för sin hälsa.
Bilden visar på en cell som finns i magsäcken. Den bildar natriumbikarbonat och saltsyra. Saltsyran kommer slutligen ut i tunntarmen, likaså natriumbikarbonatet via bukspott, galla och tarmsaft och neutraliserar varandra så att ett pH-neutralt jämnviktsläge råder. Råvaran är som bilden visar koksalt, vatten och koldioxid och återanvänds om och om igen.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.