Den 8 april 2003 tillträdde Carl-Henric Svanberg som koncernchef för Ericsson. Vid denna tidpunkt var en omstrukturering av företaget påbörjad av företrädaren Kurt Hellström, en aktieemission var beslutad och anställda hade sagts upp. Svanberg fick slutföra neddragningarna och presenterade själv det största neddragningspaketet under hela processen vid sin första kvartalsrapport i april 2003.
Med ett nytt ledarskap och en ny koncernstruktur inledde Svanberg en offensiv som ledde till att bolaget för första gången genererade rejäla kassaflöden och marginaler. Det nystartade Sony Ericsson gick också in i en period av god lönsamhet och bidrog med ytterligare vinster. Hela telekommarknaden omstrukturerades kraftigt under denna period och 10-12 aktörer på tillverkarsidan reducerades till 4-5 och trots att Ericsson varit uträknat av media står så hade man vid Svanbergs avgång en världsledande marknadsandel på 30-35 procent inom mobila nät, faktiskt dubbelt som mycket som närmaste konkurrent.
Som av en händelse så skrev "Ny Teknik" följande 2003:
"Ericsson har ett katastrofteam i Dubai i Förenade Arabemiraten, berett att rulla in i Irak för att sätta upp ett mobilnät med kort varsel som hjälp åt FN och de många hjälporganisationerna som är på väg in i Irak.
Både Ericsson, Nokia och Motorola står beredda att bistå FN med kommunikationer i Irak, men fortfarande väntar man på klarsignal, skrev den amerikanska tidningen Boston Globe samma dag.
- Vi arbetar i nära samarbete med FN, Röda Korset och Röda Halvmånen för att bistå dem i deras humanitära insatser. Men vi har ännu inte fått någon förfrågan att sätta upp ett kommunikationsnät, säger Michelle French, taleskvinna för Ericsson i USA."
År 2015 så skrev DI så här:
"Ericsson har förlängt sitt managed serviceavtal med Zain i Irak med ytterligare tre år, från 2016 till 2019.
Det rapporterar nyhetstjänsten Trade Arabia."
BP Irak NV erbjuder petroleumraffinering. Företaget grundades 2009 och är baserat i Antwerpen, Belgien. Irak NV verkar som ett dotterbolag till BP plc
Så att Svanberg tillträdde som styrelseordförande för BP i april 2010 och ersatte då den förre ordföranden Peter Sutherland var nog inte enbart en slump. Endast några dagar efter det att han tillträtt sin nya post, den 20 april, så drabbades BP av oljeläckan i Mexikanska golfen; en katastrof då Deepwater Horizon, en av bolagets inhyrda oljeplattformer som borrade olja i Mexikanska golfen, exploderade och sjönk. Detta ledde till att rören slets av och började pumpa ut råolja i havet. Inhyrd och försäkrad plattform - lite JP Morgan-feeling på den så här i efterhand...
Svanberg blev hur som helst kritiserad för att han initialt intog en avvaktande hållning och inte fann det vara påkallat att uttala sig angående katastrofen. Svanberg försvarade sig senare med att hänvisa till, att kommenterandet av händelsen och dess utveckling var en operativ fråga för VD:n Tony Hayward, och att det var betydelsefullt med enhetlig kommunikation externt.
Den 16 juni 2010 "lyckades till slut" BP-ledningen, inkluderande Svanberg, få till ett krismöte med USA:s president Barack Obama, vid vilket BP presenterade sin plan om att instifta en fond för kompensationsutfästelser för de som drabbats av oljeutsläppet. Det var verkligen snällt av presidenten att upplåta Vita Huset till detta marknadsgycklande...
Efter mötet och inför pressuppbådet utanför Vita Huset, bad Svanberg det amerikanska folket om ursäkt, genom att betona att BP visst bryr sig om "the small people". Den olycksaliga och stötande felsyftningen "förrådde" inte endast en bristande språkkänsla, utan förorsakade även omedelbara reaktioner, såväl på plats som i världspressen. I svenska medier riktades kritik mot BP-direktörernas ledarskap. Så syftet med övningen var givetvis att fokusförskjuta från vad som då hände parallellt i Irak.
Vem som bestämmer? Jorå, det är vad det är...
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.