Vi kan liksom inte helt värja oss från intrycket av att man nu verkligen försöker riva den gängse historieskrivningen med sina apologeter och därför använder sig av så uppenbart tvivelaktiga budbärare som en sådan systemlakej av rang och dessutom Lars "det blir världskrig" Bern, som presenteras med specialiteten geopolitisk analys?
Eller är detta ett slags skämt?
ÖSTERSJÖPOLITIK 300 ÅR
I år är det 300 år sedan hela skärgården brändes ner under de s.k. rysshärjningarna. Med anledning av detta ordnar Dalarö Museum i Tullhuset på Dalarö och på historiearvs-muséet HAMN i Fisksätra dubbelföreläsningar på resp muséum. Föreläsningsserien avslutas i juli, när Dalarö brändes ner, och i augusti, när slutslaget med ryssarna stod vid Baggensstäket nära Fisksätra 1719. Söndag 3 februari kl 14 på muséet HAMN i Fisksätra och söndag 17 mars kl 14 är Katarina Engberg gästföreläsare.
Sedan tusen år pågår kampen om Östersjön. Sverige var stormakt under 1600-talet. Stormaktsväldet bröts 1719. Med hjälp av kunniga föreläsare med diplomati, försvar och militär strategi samt historia som specialitet vill vi sprida kunskap om den historiska bakgrunden till dagens politiska händelser.
Katarina Engberg ger en överblick av relationerna i regionen ur ett geopolitiskt och militärt perspektiv. Hon är fil.dr. i freds- och konfliktforskning, tidigare departementsråd i Regeringskansliet. På Försvarsdepartementet har hon varit chef för sekretariatet för analys och långsiktig försvarsplanering. Hon har också varit minister för försvarsfrågor vid den svenska EU-representationen och Nato-delegationen i Bryssel. Nu är hon seniorrådgivare åt Svenska institutet för europapolitiska studier.
Lars Bern, tekn.dr. och författare med bl.a. geopolitik som specialitet, modererar frågestunden efteråt.
Ett tips - Det finns möjlighet att äta lunch på båda muséerna innan föreläsningen börjar.
Läs mer om projektet här: http://tullhuset.org/Ostersjopolitik-300-a.html
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.