Detta kan med fördel ses i ljuset av följande:
Samarbetet mellan Ryssland och Turkiet fortsätter att utvecklas sedan krisen i förbindelserna mellan Moskva och Ankara som redan hör till det förflutna, rapporterade tyska offentliga radiostationen Deutschlandfunk. Samtidigt som man håller igång en del kontroverser, samarbetar Moskva och Ankara inom energiområdet, handeln och även inom försvarsområdet, vilket uppenbarligen ger upphov till västerländska problem.
Efter den turkiska lirans kraftiga fall och information om den kraftiga inflationsökningen meddelade turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan i november positiva nyheter: invigningen av TurkStream-gasledningen.
Från och med nästa år kommer rysk gas att levereras till Västeuropa via turkiskt territorium och Ryssland kommer inte längre att vara beroende av transit genom Ukraina. Erdogan använde gasledningens öppningsceremoni som ett tillfälle att prisa förbindelserna med Ryssland.
"Ryssland är en lojal och beprövad vän till oss, liksom en stor leverantör av gas. Vi borde inte vara ansvariga för sådant samarbete inför tredjeländer ", sade den turkiska presidenten.
Det är värt att påpeka att den turkiska presidenten inte har träffat andra världsledare så ofta som han har träffat Putin, trots att relationerna mellan Moskva och Ankara kollapsade. Efter ett halvt år bad Erdogan om ursäkt.
Samarbetet mellan två länder utvecklas alltså aktivt inom områden som energi, handel och vapen. Trots varningar från Nato har Turkiet beställt S-400 missilsystem från Ryssland. Den amerikanska officiella NATO-representanten Kay Bailey Hutchison uttryckte oro över köpet av S-400, vilket skulle hindra Natos-flygvapen genom vapensystemens kompatibilitet.
Enligt Deutschlandfunk hävdar USA att Ryssland med hjälp av S-400 systemet kan samla in data om de nya amerikanska F-35-planen, så därför har leveranserna av dessa flygplan till Turkiet har blivit suspenderade. Att Turkiet är en del av utvecklingskedjan nämns inte.
Ju värre förbindelserna med Turkiet blir för de länderna i väst blir, desto mer visar Erdogan sin vänskap med Putin. Därför lämnas alla kontroverserna mellan Ankara och Moskva åt sidan, till exempel den syriska frågan. Enligt politiker vann Moskva" spelet "Ankara i Syrien, och behöll Assad vid makten vilket motsatte sig turkiskt förd politik.
Deutschlandfunk skriver att Erdogan kan väl kalla det ett faktum att han lyckades undvika attacken på gränsstaden Idlib av syriska regeringstrupper. I denna situation kan miljoner människor fly till Turkiet. Putins koncession skulle emellertid utåt sett sträva efter att skapa missnöje mellan Turkiet och västländerna, medan Väst noterar förbättringen i rysk-turkiska relationer med växande oro.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.