På tal om underrättelsetjänster som förser utrikesdepartement med uppgifter:
Hittar vi då möjligen ett mönster här...som har med Five Eyes att göra...
Nu gör ju Nya Zeeland gemensam sak med USA och Australien, och blockerar Huawei från att leverera 5G-utrustning. "USA" alltså den Djupa Staten i USA, driver ett gemensamt säkerhetsnätverk tillsammans med de allierade Australien, Nya Zeeland, Kanada och Storbritannien, länder vars utrikespolitik alltså är patologiskt beroende av Ericsson....
Dessutom ökar "USA" trycket på både Tyskland och Storbritannien, enligt Financial Times.
Den tidigare statsägda teleoperatören Spark kämpar med Vodafone om positionen som marknadsetta i Nya Zeeland.
Sparks plan för att bygga ut sitt 5G-nät med utrustning från Huawei har alltså drabbats av ett svårt bakslag.
Den statliga säkerhetstjänsten har granskat Sparks förslag att använda Huawei som leverantör till radioaccessnätet, och gjort tummen ned.
”Generaldirektören har informerat Spark att han anser att Sparks förslag att använda 5G-utrsutning från Huawei i Sparks planerade radioaccessnät för 5G utgör, om det implementeras, en påtaglig säkerhetsrisk”, skriver operatören i ett officiellt uttalande.
Talespersonen för Spark fortsätter:
”Även om vi är besvikna över beslutet, är vi trygga i att det inte kommer att påverka våra planer för att lansera Sparks 5G-nät till den 1 juli 2020, givet att Nya Zeelands regering gör radiospektrum tillgängligt.”
Huaweis kommentar har varit att mobilleverantören, marknadsetta och därmed huvudkonkurrent till svenska Ericsson ERIC B -2,03%, ”aktivt ska hantera alla farhågor och arbeta tillsammans för en väg framåt.”
Beslutet är bara det senaste i en rad ställningstaganden som går ut på att förhindra att utrustning från Huawei installeras i 5G-nät.
Huawei och marknadsfyran ZTE är helt portförbjudna i USA, och Australien har stoppat dem från att leverera 5G-utrustning till landets operatörer.
I botten ligger två viktiga faktorer. Den ena är att Kina 2017 antog en ny lag, som föreskriver att ”kinesiska organisationer och medborgare ska stödja, samarbeta och medverka i nationellt säkerhetsarbete”.
Trots att Huawei, som inte är börsnoterat, ägs av medarbetarna, och formellt inte har några band till staten finns alltså möjligheten att regimen i Peking kräver tillgång till trafik i nät som Huawei installerat.
Den andra förklaringen, som exempelvis Huaweis Sverige-vd Kenneth Fredriksen förfäktar, är att USA sätter politisk press på sina allierade.
”Det är som jag ser det enbart drivet av politiska skäl. Det finns inte några dokumenterade fall som kan underbygga den typen av argumentation”, sa han nyligen till Dagens industri.
Nya uppgifter till Financial Times ger stöd för hans åsikt.
Enligt tidningen ska en amerikansk delegation ha besökt Europa och uppmanat Storbritannien och Tyskland att höja vaksamheten mot den kinesiska telekomkoncernen.
”Trycket från USA har verkligen intensifierats nyligen”, säger en anonym regeringstjänsteman till FT.
USA driver ett gemensamt säkerhetsnätverk tillsammans med de allierade Australien, Nya Zeeland, Kanada och Storbritannien.
Kanada har som enda medlem i kvintetten tydligt "gått emot USA", och sagt att man granskat redan installerad utrustning från Huawei och inte hittat några problem, samt att man utöver det har en rigorös mekanism på plats för att förhindra framtida dataintrång i kommande installationer.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.