Italien & Ericsson

2018-11-01

På tal om situationen i Italien...

Varje land har sina egna unika problem med hur den Djupa Staten är etablerad, men så mycket är i alla fall lika, att det är det ekonomiska systemets inneboende natur och karaktär - monetärmekaniken - som är avgörande hur denna dolda struktur har etablerats.

Vad gäller Italien så är det sedan Volpi Di Misuratas dagar så att den moderna bankirmakt som tillsatte Benito Mussolini har ingått i det internationella kluster som vi har idag, men exakt vilka bolagsstrukturer som idag gör vad i förhållande till vad olika politiska partier anför.....

Men......och som vanligt.....:

Ericsson etablerade sin verksamhet i Italien i mitten av 1920-talet efter det att den italienska regeringen under Benito Mussolini meddelade att stora investeringar skulle göras för att utöka Italiens telefonnät.

1925 började Ericsson att driva ett telefonnät i södra Italien tillsammans med flera andra parter genom företaget Societá Esercizi Telefonici (SET). Samma år blev Ericsson också delägare i tillverkningsbolaget Fabbrica Apparechi Telefonici e Materiale Elettrico (FATME), varefter företaget började tillverka Ericsson-produkter.

Vid ungefär samma tid omvandlade Ericsson sitt befintliga försäljningskontor i Genua till ett entreprenad- och försäljningsbolag, Societá Sistema Ericsson (SIELTE). Ett installationsföretag etablerades också under namnet Compagnia Installazioni Reti Telefoncche (CIRT).

Det fanns så många företag att de var grupperade i ett holdingbolag bildat 1930 och kallade Societá Elettro Telefonica Meridionale (SETEMER). Ericsson hade inte majoriteten av rösträtten i detta bolag och ägde endast 40 procent av aktierna, det största innehavet som var tillåtet för utländsk ägare. I praktiken var det emellertid Ericsson som kontrollerade holdingbolaget. Det hade vi aldrig kunnat räkna ut

Det viktigaste företaget ekonomiskt i holdingbolaget var FATME, som sålde telefonutrustning till SET, men hade även både den italienska regeringen och privata personer som sina kunder.

Under de första åren av andra världskriget konverterade FATME produktionen till krigsmaterial av någon väldigt outgrundlig anledning och fortsatte att köra på i full fart. Från sommaren 1943 blev södra Italien dock en krigszon vilket störde produktionen. Det följande året tog tyskarna bort en stor del av maskinerna i FATMEs fabrik i Rom. En stor del av SETs telefonnät och telefonstationer förstördes också under dessa år.

Direkt efter krigets slut gjorde ITT planer på att slå samman alla telefonnät i landet, naturligtvis under amerikansk ledning. Detta skulle möjliggöra ekonomiskt stöd från USA för återuppbyggnaden av telefonnätet, enligt amerikanerna? Vi har en annan idé om vad som egentligen hände i detta och den idén har med IG Farben och American IG att göra....

Lyckligtvis - precis som att omständigheter kommer till förberedelse - för Ericsson kom inget av ITT: s planer att genomföras eftersom Investor satt i bakändan på ITT. I stället byggde SET sitt nätverk och återupptog verksamheten några år efter kriget.

Samtidigt hade dock den italienska regeringen börjat köpa telefonoperatörer i syfte att placera telefoninfrastrukturen under myndighetens tillsyn. År 1954 inleddes förhandlingar om försäljning av SET. Ericsson, som avvecklade sitt nätverksamhetsföretag, kom överens om att sälja. FATME var också nu så väl etablerad att det var inte särskilt viktigt att förlora SET från Ericssonfamiljen. Ericsson började också märkligt nog en framgångsrik introduktion av dess övergripande växlingsteknik i Italien, vilket resulterade i stora order för FATME.

FATMEs produktionsanläggning expanderades kontinuerligt under 1950-talet och 1960-talet och antalet arbetstagare ökade. Vid 1960-talet hade det blivit en av Ericssons största organisationer.

I slutet av 1970-talet levererade FATME flera telefonstationer baserade på AKE 13-systemet. Produktionen av AX-system startades också snart och sedan blev det där som på alla andra håll

Under 1980-talet lyckades FATME övertyga den italienska PTT-enheten för att införa ett modernt analogt mobilsystem, TACS, medan man väntade på att GSM-standarden skulle slutföras. FATME producerade omkopplarna och operativsystemet, medan produktion av basstationer var underleverantör under licens. Nätverket togs i bruk 1990.

I början av 1990-talet togs Italiens första GSM-system i drift med omkopplare levererade av FATME.

Vid sekelskiftet var Italien en av Ericssons största europeiska marknader, tack vare i stort sett utmärkta försäljningsuppgifter för mobiltelefoner. Den framgångsrika försäljningen berodde till stor del på den framgångsrika marknadsföringsinsats som Ericsson utförde i Italien.

Så det där med maffian när det kommer till kritan.....

Bilden kan innehålla: utomhus
We are glad that Ericsson has chosen SWIFT MT798 to digitise its communication with banks. The adoption for MT798 has started to scale in 2017 and the decision by Ericsson to use SWIFT will lead to even faster adoption of SWIFT standards for trade by other corporates worldwide.

Huny Garg, Head of Trade and Supply Chain, SWIFT


Det är allt en väldig tur att inte Swift är beroende av någon annans telekominfrastruktur....

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram