En Ute Som Han Är & En Riktigt Bra

2018-11-01

Birger är väl ute som han är men Nisse är riktigt bra.

Ingen automatisk text tillgänglig.
Birger Schlaug

Dags igen. Misstänkt ubåt i Stockholms skärgård. Enligt DN vars Mikael Holmström skriver, antyder och påstår. Inte ens Försvarsmakten passar på att understödja trots att det skulle kunna ge miljardklirr i militärkassan. Minnen från tider som varit dyker upp. När det var som värst på 80-talet - allt handlade om misstänkta ryska ubåtar och Carl Bildt kunde starta sin karriär - hade Marinen oturen att just haft ett nummer av sin tidning Marin Nytt ute, där örlogskapten Nils Bruzelius (Marin Nytt nr 5-6 1982) skrev att svenskt vatten var en motorväg för Natos ubåtar. Dessa låg, enligt örlogskaptenen, på lur i den svenska skärgården för att kunna skära av sovjetiska sjöförbindelser om det skulle börja krisa. Han skrev: "Om man försöker sätta sig in i hur ett försvarskrig i Centraleuropa skulle gestalta sig finner man behovet av transporter mellan Sovjetunionen och krigsskådeplatserna snabbt kommer bli stort. Behovet är större än vad järnvägs- landsvägs. och flygtransporterna kan klara. Lösningen på det problemet är sjötransporter från Leninggrad-Riga till hamnarna i Polen och Östtyskland. Denna transportväg har mycket stor kapacitet, men den måste skyddas. Det hotas av angrepp från NATO:s flyg, ytattackfartyg och från NATO:s ubåtar."

Han menade att NATO-ubåtar lätt kunde gömma sig i svenska vatten, där sovjetisk militär inte skulle kunna komma åt dem. NATO hade alltså avsevärda skäl att befinna sig i svenska vatten. Fast om det skulle man därefter inte tala högt. Det passade sig inte då heller.

Nu är det inte så att jag ifrågasätter att det funnits främmande ubåtar - ryska såväl som Natos - i svenska vatten också under de senaste decennierna. Det vore snarast uppseendeväckande om så inte varit fallet. Precis som det vore uppseendeväckande om inte Natoubåtar varit inne i ryska vatten - och ryska i Natoländers vatten.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram