Omans historia sträcker minst tillbaka till 2000-talet f.Kr. och inbegriper kopparproduktion samt odling av och handel med rökelse. Med början år 630 islamiserades Oman.
Samhället levde relativt gott på handel, sjöfart och pärlfiske. År 1507 togs den viktigaste hamnstaden, Muskat, av portugiserna som fördrevs från Oman 1650. Omkring 1749 valdes Ahmad ibn Said till imam och han grundade Al Bu Said-dynastin, som fortfarande styr Oman idag. Under Said ibn Sultans styre 1806–1856 var Oman som störst. Då omfattade sultanatet förutom kustlandet Oman även östafrikanska kusten från ekvatorn till nuvarande Tanzanias södra del med därutanför liggande öar, bland dem Zanzibar som blev centrum för kryddodling och slavhandel. Tänka sig...
Sultanen hade även stort inflytande över områdena på andra sidan Omanbukten. Efter hans död delades riket mellan hans söner i det afrikanska sultanatet Zanzibar och det asiatiska Oman. De afrikanska besittningarna förlorades 1860. Därefter följde en orolig tid med uppror och strider som fick sitt slut i och med att Said ibn Taymur 1970 avsattes av sin son Qabus ibn Said, som utbildats i väst. Quabus inledde en modernisering av Oman, dock utan demokratisering, så hur säkerställer man då kontroll över ett sådant land? Jo:
Den 14 maj 1973 undertecknade kommunikationsministeriet i Oman sultanatet det första telekomkontraktet i landet med LM Ericsson, Sverige, som blev det första projektet för bolaget i sultanatet. Enligt avtalet tillhandahöll Ericsson det första nationella telefoninfrastrukturnätverket, som inrättade telefonanläggningar i hela Oman, vilket betraktades som en milstolpe vid den tiden. Den bestod av 23 automatiska växlar och en total kapacitet på 12 000 linjer fördelade över hela landet.
Under åren har Ericsson tillhandahållit banbrytande... telekommunikationstjänster till Oman, inklusive det första allmänna mobila automatiska telefonsystemet 1984 och flera projekt med landets olika operatörer.
Så vem som kontrollerar vad, ja det är som så ofta annars.... precis som det är med betalningsinfrastruktur och underrättelsetjänster...
"Dåvarande utrikesministern Carl Bildt besökte Oman i mars 2010 och dåvarande handelsminister Ewa Björling besökte landet vid fyra tillfällen, mellan 2008 och 2013."
"Svensk export till Oman har växt stadigt de senaste åren och uppgick till ungefär 1,4 miljarder kronor 2014. En stor del av denna export utgjordes av telekommunikationsutrustning, fordon och matvaror. "
<(")
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.