Atombombsprojekt

2018-09-28

På tal om att ligga före sin tid ur ett teknologiskt utvecklingsperspektiv...

Eftersom atombombsprojektet under WW2 i USA var topphemligt, så hade forskningen i Los Alamos ingen officiell adress. All post som skulle nå staden skickades till Santa Fé 1663. USA:s kongress hade ingen vetskap om att projektet överhuvudtaget pågick - nåja, men inte alla uppenbarligen.

Hitler i sin tur trodde inte på kärnfysiken som han av historiebeskrivningen hugget i sten, ansåg vara "judisk fysik". IG farbens forskning hade alltså inte med någonting att göra överhuvudtaget och Gestapo hade inte personal vid tungvattenframställningen i Ljungaverk eller Rjukan. Jorå serru....

Efter Tysklands kapitulation hade bomben egentligen förlorat sin militära strategiska betydelse men ändå fortsatte projektet märkligt nog, intensiteten ökades till och med, nästan som om det fanns ett bakomliggande syfte... Det första kärnvapnet detonerade 16 juli 1945 i form av Trinitytestet. Vetenskapsmännen reagerade olika på det framgångsrika testet: en del firade, medan andra grät. Robert Oppenheimer reagerade genom att citera en gammal hinduisk skrift: "Nu är jag bliven Döden. Världars förgörare". Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki sattes därefter in 6 augusti respektive 9 augusti 1945.

Edward Teller föddes i en judisk familj. Han fick sin universitetsutbildning i Tyskland, först i Karlsruhe och därefter under Werner Heisenberg i Leipzig. Eftersom han var jude emigrerade Teller 1934 först till Köpenhamn där han arbetade under Niels Bohr och året efter till USA.

1942 började Teller att arbeta inom Manhattanprojektet. Han återvände emellertid till Chicago 1946 och var där kvar till 1949 då president Harry S. Truman startade projektet med utveckling av en vätebomb. Han tog, tillsammans med främst Stanisław Ulam, fram ett sätt att konstruera fusionsvapen som kallas för Teller-Ulams design.

ASEA (ABB numera Siemens), Volvo, Ericsson, BASF och Bayer finns alla i Iran de finns också inom strukturerna för det gamla IG Farben....

Men sålde inte verksamheten i Finspång reaktor och turbindelar i detta till Iran, precis som man, Donald Rumsfield - som garant för att USA var kontrollerat av den Djupa Staten - gjorde till Nord-Korea?

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram