På tal om skademinimering Sydafrika och Sverige.
Vi kan nog rätt lugnt anta att det har gjorts förlikningar till nackdel för den Djupa Staten - och Sverige - frågan är bara om det i det senare fallet är i allmänhet eller synnerhet?
Men varför är då detta ändå intressant för oss i Sverige undrar genast en svensk då? Efter att vi har suckat djupt, dragit andan och harklat oss, uttrycker vi då följande:
Jo, för bland en av de nästan 800 anklagelserna mot president Zuma finner vi miljardvapenaffären av Jas Gripen-plan med Sverige. SÅ om detta kommer att slå in i Sverige eller inte får vi veta inom kort, men med avseende på Löfvens svammel om sin mamma häromdagen, torde det nog kunna ligga i farans riktning allt svenskt självbedrägeri till trots.
Stefan Löfven var som alla utom svenskar vet huvudansvarig för ett projekt där det svenska Metallfacket och Saab sade sig vilja finansiera uppbyggandet av en yrkesskola för sydafrikanska metallarbetare. Men avtalet med skolbygget var villkorat av Stefans chef på jobbet. Bygget skulle endast bli av i utbyte mot att sydafrikanska motsvarande IF Metall - Numsa ändrade sin dåvarande mycket negativa inställning till köpet av Jas Gripen – till att istället öppet förorda köpet. Numsa gjorde alltså "oväntat" och plötsligt en helomvändning och gav sitt stöd till Jas Gripen-köpet. Med tanke på det starka inflytande Numsa hade inom det socialdemokratiska partiet ANC så blev detta också det avgörande stöd man behövde för att få igenom affären.
Och helt otroligt nog - eller inte alls - så går mönstret även igen i Jas-affären med Brasilien. Ett fattigt land med stark socialdemokratisk politisk ledning, med fackförbund som påverkar makten och en kultur där mutor och korruption är vardag. Precis som Sydafrika. Stefan Löfven och Metall var även denna gång med och agerade vapen-lobbyister när de helt skamlöst skickade ut ett pressmeddelande med rubriken ”Fackligt samarbete Sverige–Brasilien till förmån för Jas Gripen”.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.