Konungariket Saudiarabien har de senaste månaderna skärpt sin blockad av Jemens krigshärjade land. Motiveringen för denna åtstramning var att det sköts en långdistans ballistisk missil av Houthi-rebeller mot huvudstaden Riyadh i november.
Trots kraftfull repression som taktik i Jemen, något som till och med - i alla fall för trovärdighetens skull - har kritiserats av FN, EU och flera humanitära organisationer, så har kungariket gjort ett desperat och alltså mycket välbehövligt försök att förbättra sin internationella image det senaste året. USA: s president Donald Trump, även om han stödde ingripandet i sig, gjorde nyligen ett uttalande som uppmanar Saudiarabien att avsluta sin blockad och tillåta humanitärt bistånd till Jemen. Detta när makten inom monarkin skiftar, internationella konflikter eskalerar, inre spänningar stiger och det desperata behovet av ekonomisk diversifiering överskuggar allt,
Houthi-missilen flög nästan 1000 km och slog nästan ner i kungarikets hjärta i huvudstaden Riyadh, alltså innan den slog ner på den internationella flygplatsen, enligt de saudiska tjänstemännen. En ny analys av New York - till och med -Times antyder dock på att patriot missilförsvarssystemet misslyckades blott violblyga fem gånger att få ner bäraren - missilen...., som alltså kanske egentligen bara har ramlat på grund av ren bristande hastighet eller då kraft för räckvidden beroende på tidigare last. Enligt analysen slog stridsspetsen - en av flera möjliga, vilket så klart också ger en signal om avsikten bakom insatsen - av missilen verkligen ner och detonerade ca 19 km från resten av skräpet, alltså detta innebär att den dödliga stridsspetsen flög rakt över missilförsvarssystemet. Vilket naturligtvis alltså var själva poängen med uppvisningen. Explosionen skedde cirka 2 km från en inhemsk terminal som var full av civila och bäraren levererade bara en stridsspets av flera möjliga...
Om denna analys är sann, som den med all sannolikhet är, så kommer misslyckandet av patriotförsvarssystemet helt säkert att ifrågasätta försvarsförmågan hos en rad andra länder som är beroende av detta urmodiga gamla skräp till system, såsom Israel, Sydkorea, Japan och Tyskland.
Samtidigt kommer detta att uppmuntra deras "fiender," som Nordkorea och Houthierna, för att vidareutveckla sitt "eget" missilprogram för att utnyttja denna nu uppenbarade svaghet. Hittills har konflikten mest påverkat de saudiarabiska gränsområdena, särskilt områdena kring Najran . Men eftersom Houthierna fortsätter att demonstrera långdistansförmågan hos sina missiler, kommer ingen i landet att känna sig trygg och situationen kommer sannolikt att fortsätta att eskalera. Vad som skulle hända om Houthierna plötsligt uppvisar förmåga genom användning av senare generationer bärare, sådana som gör Patriotsystemet ännu mer meningslöst att försöka använda?
Saudis kungahus och deras stigande stjärna Kronprins Mohammed bin Salman är inte omedveten om globala åsikter. Ett extremt strikt Wahabbi-Sharia-rättssystem, ett blodigt militärt ingripande i Jemen, och Kronprinsens machiavelliska uppgång till makten är bara några saker som genomsyrar saudiernas liv i omvärldens ögon. Den pågående krisen i Jemen gör att framtiden möjligen ser ganska dyster ut, men den ambitiösa kronprinsen försöker flytta fokus mot stora visioner som han vill åstadkomma fram till år 2030. Han vet ju dessutom att han är tvungen om inte landet skall falla samman i en total kollaps.
En av de mest kontroversiella idéer som Kronprinsen föreställer sig, eller alltså i alla fall - beroende på hur han väljer - föreställer sin omvärld, är ett skifte mot moderat islam - en mer sekulärt inriktad religiös trosuppfattning mer exakt uttryckt.
Saudiarabien har redan tagit ett steg i den riktningen genom att nyligen ge kvinnor rätt att köra och gradvis avlägsna mest makt från den ökända Mutaween- den religiösa polisstyrkan. Han planerar också att bygga en futuristisk transnationell mega-stad i närheten av Aqaba-viken, kallad NEOM, börja utfärda turistvisum till utlänningar och till och med bygga en rad badorter där kvinnor får bära bikini. För att hjälpa till med att finansiera detta planerar kronprinsen att sälja 5% av det statligt ägda Aramco oljebolaget till internationella investerare.
Alla dessa idéer verkar vara som att de utgör steg i rätt riktning. Konungariket kan dock finna sig ha hoppat ur askan och in i elden. Dessa planer avlegitimerar de hårda Wahabbi-prästerna som har betydande makt och inflytande i landet - de har utgjort det religiösa fundamentet för denna kuliss i generationer. Utöver detta har Saudiarabien redan alienerat sina förtryckta shiitiska minoriteter, så de kan lätt styras genom infiltration. De sekteriska spänningarna har alltså eskalerats med uppsåt den senaste tiden, med uppsåt hos en eller annan part, i exempelvis den överväldigande shiitiska staden Awamiyah , där 20 000 civila har tvingats fly från sina hem. Så medan externa missiler och gränskontroller nära Jemen visar sig vara en enorm huvudvärk för den Saudiska monarkin, kan de potentiella interna konflikterna spelas ut och utgöra det största hotet mot Saudiarabiens kungahus.
Kreml sade en gång med adress till den Djupa Staten att: om inte ni slutar bedriva proxykrig i Ukraina, så är vi säkra på att Iran kommer att destabilisera Saudiarabien...
Men nu sträcker alltså Iran ut handen till Saudierna genom att Iran har sagt att om Riyadh upphör med sin aggressiva bombningskampanj i Jemen och avbryter sina band med Israel, kommer Teheran vara villigt att återställa relationerna trots många skillnader i både politik och ideologi.
Iran är fortfarande ett av de äldsta länderna som utövar självstyrning i världen. Iran har sina rötter tillbaka till år 678 f.Kr., medan Konungariket Saudiarabien grundades 1932 som ett verktyg i den Anglozionistiska Djupa Statens geopolitiska opinionsbildningsmässigt religiösa kuliss för Mellanöstern. Medan 1900-talet rullade på, gick de två staterna i helt olika riktningar med Saudiarabien som fortsatte att utöva en reaktionär Wahhabi-ideologi, medan Iran 1979 blev hem för den islamiska revolutionen, som inledning till vad som sedan blev en alltmer modern och sekulariserad islamisk republikanism - efterhand som den religiösa korruptionen började dö i ljuset av den ökade informationsrörligheten, skall det nog för rättvisans skull påpekas.
Som i Syrien, Libyen, Afghanistan och Irak så har Jemen-konflikten avvecklats till en långvarig blodig konflikt - det har ju varit ett av huvudsyftena bakom etableringen av denna konflikt från den Djupa Statens sida.. Den saudiarabiska ledningen har skapat en humanitär kris på en aldrig tidigare skådad skala. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) i sin Världs uppdatering oktober, har det befunnits totalt 922,704 fall av kolera, inklusive 2317 relaterade dödsfall under en period av bara ett år, så vem som egentligen har planterat ut kolera som C-stridsmedel blir därför envars bästa gissning. Hungersnöd växer också i trakterna för det krigshärjade landet. Jemen är beroende av importen för 90% av maten, vilket innebär att en fortsatt blockad skulle leda till masshushållning och explosionsartade sociala effekter. SÅ det finns många spelparametrar som kan användas av olika intressenter i detta. för den lokala och regionala opinionsbildningens skull.
Denna humanitära kris beror alltså utåt på att "Saudiarabien" förstör Jemens infrastruktur med ständig bombning och detta förvärras av den ovan nämnda blockaden. Stödorganisationer är i desperat behov, inte bara av mat, utan också av bränsle för att distribuera sitt stöd. Förra veckan uppmanade åtta av FN: s ledare Saudiarabien att fullt ut häva blockaden som det enda sättet att undvika en sammanlagd kollaps och en massiv humanitär tragedi som potentiellt kan kosta miljontals liv.
Situationen har blivit så dyster att president Trump nyligen har uppmanat sina saudiska allierade att avsluta blockaden. Om saudierna inte reagerar snabbt och effektivt nog på dessa inlagor är en massa hungersnöd oundviklig. Även om en sådan kris är förhindrad, har massakoleraepidemin och genomförd intervention redan lämnat en oundviklig svart kant på Saudiarabiens kungahus, oavsett hur framgångsrikt deras planer för 2030 genomförs. Så vem som ligger bakom vad i detta inom Saudi, det är inte fullt så enkelt som det kan se ut att vara vid en första anblick. Sverige till exempel, utövar ju ett mycket stort inflytande över Saudiarabien som sker indirekt genom finansiella investeringar - Nasdaq OMX, telekominfrastrukturen Saudiericsson och det militärindustriella komplexet...redan där borde nog fler ana vidden av fler förhållandens funktioner.
Det Saudiska kungahuset befinner sig i en svår position för tillfället. Inaktivitet och upprätthållande av dess bekväma status quo kommer att leda till ekonomisk kollaps vid oljeolyckor och prisfall, men kommer även att påverka sociala spänningar inom landet och leda till förödande militära konflikter utomlands. Trots att kungafamiljen har ambitiösa drömmar för år 2030, kan deras kungarike sluta med att möta en mardröm istället om de inte väljer rätt väg.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.