Lundin I Sudan

2017-11-26

Under århundraden har exploaterande Anglozionistiska neo-imperialistiska geopolitiska militära och ekonomiska (missförhållanden) har skadat generationer över hela den större delen av Mellanöstern. Från den fortsatta undertryckningen av palestinierna, den lite lätt otidsenliga politiken i Persiska viken, till regeringsändringsuppdrag i hela historiska Mesopotamien, Levanten och Maghreb, har Mellanöstern varit 20 hundra-talets geopolitiska / geo-ekonomiska pris som USA och dess europeiska allierade har inte tillåtit en enda dags fred sedan slutet av första världskriget.

Ja, vi har dragit detta med Balfourdeklarationen och den Ryska revolutionen otaliga gången nu.

Men i dag, över ett hundra år efter det ökända Sykes-Picotavtalet mellan Storbritannien och Frankrike, kommer ett nytt Mellanöstern träda fram med en klar nordlig och sydlig del som står emot varandra, men att de har goda förbindelser med både Ryssland och Kina . Dessutom, medan nordblocket består av viktiga sovjetiska allierade från 20 hundra-talet inklusive Syrien och Irak, behåller sydblocket de traditionellt starka förbindelser med USA, även om de viktigaste medlemmarna i denna region försöker att diversifiera sina respektive portföljer både ekonomiskt och diplomatiskt. Detta är verkligen fallet med både Saudiarabien och dess de facto (snart formellt) allierade Israel,

Den logiska slutsatsen till en sådan bildning är stabilitet, men obekväm stabilitet kan det dock vara för vissa Mellanöstern-nationer. Det här är goda nyheter för några av de mest framträdande vägarna som omfattar Kinas One Belt-One Road-handel, handel och logistik super-motorväg.

Men precis som att Kinas huvudvägar som länkar Sydasien och Östasien till Europa via Eurasien, visar tecken på återhämtning, är sjöfartsspåren längs One Belt-One Road snabbt de mest oroande punkterna för att den Djupa Staten i USA och dess allierade försöker skapa oro för Kina och dess partner.

Detta är särskilt fallet för Afrikas horn och även Sudan, bara norr om Hornet.

Styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter, är sedan i november förra året delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det är just nu tre polisutredare och fyra åklagare som jobbar med brottsutredningen om oljebolaget Lundin Oil. En stor mängd förhör har hållits, både i Sverige och utomlands, under de sju år förundersökningen pågått.

– Det handlar om uppåt hundra hörda personer hittills. Utredningen pågår och det går framåt, säger åklagare Magnus Elving.

Han hoppas kunna avsluta utredningen, och eventuellt väcka åtal, i början av nästa år.

Enligt källor till Aftonbladet har Carl Bildt, som satt i Lundins styrelse från 2000 fram till att han blev utrikesminister 2006, förhörts av åklagare och polis i Solna i september i fjol. Aftonbladet har utan framgång sökt Bildt för en kommentar.

FN:s rapportörer och människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch har slagit fast att oljebolaget Lundin Petroleum bidragit till massdöd och flykt i Sudan, mellan 1997–2003.

Trots det har svenska banker och pensionsfonder investerat 3,6 miljarder i bolaget. Investeringarna strider mot bankernas och AP-fondernas egna riktlinjer, enligt rapporten Fuel for conflict, som organisationerna Swedwatch tillsammans med Fair Finance Guide, som granskar bankernas hänsyn till hållbarhetsfrågor i sina placeringar, släppt.

– Det handlar om alla våra spar- och pensionspengar. Det är våra pengar som placeras och då är det viktigt att banker hanterar dem ansvarsfullt. Jag tror många blir besvikna på att deras pengar placeras i ett bolag som kopplas till så allvarliga övergrepp, och som vägrar göra rätt för sig, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide.

As the Middle East slowly stabilises, The Horn of Africa is where the next major global conflicts could ignite unless existing partners in the region go on high alert.
theduran.com

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram