Ännu en sväng om kryptovaluta, nu när det finns över 1300 stycken att spekulera i.
Utländska intressen, mestadels Kinesiska eftersom elektriciteten är billigast där, äger datorkraften som skapar valutorna. Tillsammans med programmerare bestämmer dessa hur de vill modifiera valutan, som i Bitcoins (BTC) fall har förgrenats fem gånger, och därmed har fem gånger så många enheter skapats.
Till exempel är priset på förgreningen "Bitcoin cash" (BCH/BCC, till och med förkortningen är föremål för opinion) nu värd 10000 SEK, vilket innebär att utan att göra någonting har alla som äger Bitcoin fått en saftig bonus.
Tänk nu att Bitcoin och dess förgreningar skulle vara allmänt accepterade "valutor" (digitala bristvaror är mer korrekt). Plötsligt har alla tiotusentals kronor mer att handla för. Vilken fantastisk inflation! Handeln skulle höja priserna rejält, och när valutan tappar 20% av sitt värde, vilket har hänt ett antal gånger för Bitcoin och dess förgreningar, skulle priserna bli för höga. Realekonomin skulle vara i händerna på vilda spekulationer. Verkar det här vara ett bra system för handel?
På tal om spekulationer: De som äger datorkraften har ett oligopol på valutorna i sig, och de som påstår att det här är samhällsnyttigt förklarar att användarna, folket, "röstar" på dessa "valutor" genom investeringar, där växlingskontoren tar minst 3% för att växla skuldvalutor till kryptovalutor och ca 0,2% för varje växling mellan kryptovalutor.
Om man försöker få den här röstningen till att likna någon sorts demokrati, behöver man nog fundera ett varv extra. Ju mer pengar desto mer röstkraft... Ridå.
Låt oss ta ett växlingskontor, Bitfinex, som exempel. Deras avgifter är ca 0,2% och de skryter med en omsättning på 38 miljarder dollar i månaden på sin hemsida. Låt oss räkna på det:
38 000 000 000 * 0,002 = 76 000 000 USD
Bitfinex har alltså 76 miljoner dollar i intäkter per månad för en i stort sett helautomatiserad process, på en datorinfrastruktur som är billigare än någonsin att outsourca. Men visst, vinstmaximering genom att ockra på finansiell spekulation är ju så samhällsnyttigt... inte alls en belastning på övriga samhället, precis som kryptovalutornas exponentiellt ökande krav på datorkraft!
På tal om infrastruktur behövs även en telekominfrastruktur för att överhuvudtaget använda dessa valutor, något som kanske tål att tänkas på också...!
Sammanfattningsvis: Varken kryptovalutor (digitala bristhandelsvaror) eller dagens fiatvalutor (bankägda räntebelastade skuldvalutor) är lösningen på ett gemensamt system som ska underlätta handel i samhället. Båda är ett oligopol med en demokratisk kuliss.
Det är dags att se igenom det här digitala Klondike och sluta sätta ett imaginärt värde på siffror i datorer. En valuta ska beskriva realekonomin som en värdemätningsenhet, inte vara föremål för avgiftsbelagd vinstmaximerande spekulation.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.