Två relationer är kritiska för Tyskland.
Den ena är med Europeiska unionen, den andra är med Förenta staterna. Varkendera förhållandet är stabilt just nu. Brexit, den spanska krisen, Tyskland, som träter med Polen och de olösta ekonomiska problemen i södra Europa, söndrar Europeiska unionen.
Tyskarna och EU-apparaten hävdar att ingen av dessa hotar blocket. Faktum är att nästan ett årtionde efter 2008 verkar Europa ha mycket blygsam ekonomisk tillväxt. Men tyskarna känner till de faror som ligger framåt längs vägen, även om Bryssel inte gör det.
Många av EU: s problem är politiska, inte ekonomiska.
Polen och Tyskland har stött på spänningen mellan rätten till nationell självbestämmande och EU-regler. Detta är också vad Brexit handlade om.
Spanien är låst i en tvist om en nations natur och rätten för en region att avskiljas, medan EU inte kan bestämma sig för vilken roll det borde spela i en medlemsstats nationella frågor. Och även om sydeuropas problem är ekonomiskt, betyder det faktum att Europa inte har minimal tillväxt, att tillväxten är hållbar eller att tillväxten ligger nära att lösa kontinentens djupa strukturproblem.
Som de facto-ledare för EU måste Tyskland vara konfidentiell samtidigt som man beaktar konsekvenserna av ett misslyckande.
Det tyska förhållandet med Förenta staterna är inte löst - och inte bara på grund av president Donald Trumps personlighet.
Den strategiska och ekonomiska situationen i Europa har förändrats dramatiskt sedan början av 1990-talet - när Sovjetunionen föll, Tyskland återförenades och det viktiga Maastrichtavtalet undertecknades - men Tysklands strukturella förhållande med USA har det inte.
Båda är medlemmar i Nato, men de har radikalt olika åsikter om sitt uppdrag och dess ekonomi. Tyskland har världens fjärde största ekonomi, men det ekonomiska bidraget till Nato reflekterar inte det.
Så är det då Ryssland. Den amerikanska politiken mot Ryssland har hårdnat sedan det Demokratiska partiet antog en intensiv anti-rysslandslag efter presidentvalet - mer intensiv än det republikanska partiets, som alltid varit oroligt över Ryssland.
Krisen i Ukraina fortsätter att växa medan amerikanska trupper distribueras i Baltikum, Polen och Rumänien. Detta har ökat klyftorna inom EU. Tyskland är inte intresserad av ett andra kalla kriget; Östeuropa tror att det redan finns ett.
De östeuropeiska länderna blir alltmer främmande från tyskarna i frågan och närmare inriktad mot amerikanerna. Vid en tidpunkt då de tyska förbindelserna med viktiga östeuropeiska länder testas, är den ökade amerikanska politiken i regionen ett hot mot de tyska intressena.
Tyskland vill att Rysslands problem ska dämpas. USA och dess östeuropeiska allierade tänker att vägen till att uppnå målet är genom konfrontation.
http://www.zerohedge.com/…/germany%E2%80%99s-delegation-rus…
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.