Kommunikationsbekymmer

2017-09-30

Washington har direkta kanaler för att kommunicera med Pyongyang, det finns inget "blackout" - läge enligt USA: s utrikesminister Rex Tillerson.

Aftonbladet uttrycker sig så här idag.......

Stefan Löfven erbjöd Donald Trump hjälp i Nordkoreafrågan.
Nu arbetar Sverige med att få USA och Nordkorea att prata med varandra.

– Vi använder våra kontakter och vi försöker se till att det skapas kanaler för dialog, säger utrikesminister Margot Wallström.
Ordkriget mellan USA och Nordkorea har trappats upp rejält de senaste veckorna. Trump har hotat att totalförstöra Nordkorea - Kim Jong-Un har svarat med hot om att attackera amerikanska militärbaser och ta till kärnvapen.

När Stefan Löfven bjöds in till en mottagning med Trump i New York förra veckan erbjöd han USA hjälp.
Enligt utrikesminister Margot Wallström arbetar Sverige nu med att tina upp den frostiga stämningen mellan länderna.

– Vi kan använda våra kontakter till att trycka på att det ska öppnas en diplomatisk kanal där man pratar med varandra, säger hon.

Wallström understryker att Sverige stödjer sanktionerna mot Nordkorea. Hon beskriver landet som en brutal regim som bryter mot internationella förordningar med sina missiltest.

– Men vi har haft en lång diplomatisk närvaro i Nordkorea. Och eftersom vi är skyddsmakt åt USA, Australien och Kanada så har vi fått kontakter. Utan att låta som att vi kan vända helt och hållet på saker och ting kan vi försöka öppna kanaler.
Att vara skyddsmakt innebär att man skyddar ett lands intressen där landet inte har några diplomatiska förbindelser.

Utrikesministern säger att arbete med att få till en dialog pågår just nu, hon vill däremot inte säga exakt vad Sverige gör.

– Vi använder våra kontakter och vi försöker se till att det skapas kanaler för dialog. Man måste kunna prata med varandra.
Hur mottog Trump hjälpen?

– Det var Stefan som kort pratade med Trump. Där sa han att vi vill dra vårt strå till stacken och det hade Trump svarat positivt på.

***I länken står det att USA samverkar med Kina i sak - har Tillerson missat vad Margot säger?

Washington has direct channels to communicate with Pyongyang, there’s no “blackout” situation according to the US State Secretary Rex Tillerson.
rt.com

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram