Induktiv Deduktion som analysmetod för att veta varför det blev som det blev, har nu uppenbarligen alltmer övergått till att bli Deduktiv Induktion, för att se vad som komma skall.
Deduktion och induktion är två olika metoder för att nå slutsatser. Inte minst inom vetenskap och forskning är det vanligt att man refererar till deduktiv metod och induktiv metod.
Deduktion
Deduktion innebär att vi utgår från en eller flera premisser som kan konstateras vara sanna och utifrån dessa drar en logisk slutsats kring vad som bör gälla i det allmänna fallet. Inom psykologin går det att deducera somliga beteenden och känslor som allmängiltiga utan att det direkt påvisats hos alla. Att nå fram till slutsatser genom att deducera kan också vara en bedräglig metod då undantag ofta förekommer som falsifierar antagandet.
Induktion
Induktion är motsatsen till deduktion. I stället för att utgå från enstaka premisser använder den induktiva metoden en stor mängd utfall eller förekomster från vars empiriska data det sedan skapas generaliseringar. Ett vanligt exempel som kan illustrera induktion är att vi utgår från vad vi sett och därefter bildar en slutsats; till exempel alla svanar som vi observerat är vita och därför bör alla svanar som existerar vara vita.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.