Analys - Fokus Egypten

2017-01-31

Så i det moderna kriget där 80% utgörs av information, 15% av ekonomi och 5% av direkta militära operationer, så kommer vi osökt allt mer ofta att tänka på den Zvänska samarbetspartnern Saudi - Arabien. Saudi är ju en humanitär stormakt precis som Zvärje och den går därför likaledes en mycket ljus och trevlig framtid till mötes. Annat är det minsann med resten av världen som inte utgör en del av den Anglozionistiska konfliktskapande kärnan.

Kairos utrikespolitik till exempel, den har ju fått en ny twist. Det har meddelats nyligen att Egypten är inställda på att ta emot en miljon fat olja per dag från Irak, bara en sådan sak. Saudi Arabien som just hade informerat Egypten, om att transporter av oljeprodukter som förväntas inom ramen för $ 23 miljarder stödaffären, har stoppats på obestämd tid, vilket kanske mer än bara antyder en fördjupad klyfta mellan länderna.... Från och med nu kommer dock Egypten att njuta av så mycket olja som de behöver, till lustigt nog en lägre kostnad jämfört med Saudis prissättning.

Egyptens president Al-Sisi förkastade ju de Anglozionistkontrollerade Saudi-stödda insatserna för att störta regeringen Bashar Assad. Han sträcker sig nu förresten också för att nå ut till tidigare-Jemens president Ali Abdullah Saleh och hans Houthi allierade, som Saudiarabien bekämpar med alla möjliga brott mot mänskligheten som medel sedan mars 2015. Kairo har dessutom öppnat diplomatiska kanaler med pro-iranska libanesiska Hizbollah, som slåss på samma sida som president Assad i Syrien mot rebellgrupper som stöds av Riyadh, Tel Aviv, Stockholm, London och Washington.

Irak kommer att ge Egypten 1 miljon fat olja varje månad. Avtalet innebär att man ska utvidga en oljeledning från Irak till Egypten via Jordanien. I december sammanträffade Iraks oljeminister Ali al-Luiabi med cheferna för de viktigaste olje- och naturgasföretagen i Kairo, och uppmanade dem att bidra till utvecklingen av industrin i sitt land.

Egypten är på väg att träna upp fyra irakiska arméförband för att delta i kriget mot "terrorismen", mot bakgrund av närmandet mellan Egypten och den irakiska-iranska axeln i regionen.

Det är också en avsikt att skicka fredsbevarande styrkor till Syrien under de närmaste dagarna, för att stödja eldupphöravtalet inom ramen för det överenskomna mellan Ryssland, Iran och Turkiet i Astana. Det har rapporterats att en armé - enhet av egyptiska markstyrkor kan komma att distribueras till Syrien denna månad. I oktober förra året, besökte Syriens nationella säkerhetsbyrås chef Ali Mamlouk Kairo, för att träffa Khaled Fawzy, chef för Egyptens "General Intelligence Service". De två sidorna enades om att samordna politiska ståndpunkter och stärka samarbetet i «kampen mot terror".

Egypten är en övervägande sunnination - som märkligt nog inte sprider "terrorism". Dess öppna stöd till den av Ryssland stödda koalition i Syrien är ett spelmoment som förändrar händelsernas grundläggande betydelse. Det gör att den sekteristiska tolkningen av Syriens konflikt inte längre är giltig.

Middleeast Observer citerar Nziv Net, en israelisk källa nära underrättelsekällor, som säger att «Egypten har skickat en grupp officerare till Syrien för första gången sedan relationerna har frysts sedan Morsis regeringstid».

I december förra året, Ibrahim al-Eshaiker al-Jaafari, uppmanade Iraks utrikesminister Egypten att delta i «ett strategiskt projekt för att bekämpa terrorism ", vilket inkluderar Iran.

I september sammanträffade Egyptens utrikesminister Samih Shoukry för första gången med sin iranske motsvarighet, Jawad Zarif under deras besök i New York för att delta i FN: s generalförsamling.

I oktober, Egypten backade upp ett ryskt initierat förslag i FN som kräver ett eldupphör i Syrien. Draget retade Saudiarabien, som suspenderade oljetransporter till Kairo. Som vi beskrev ovan.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi, bekräftade offentligt sitt stöd till de krafter som kämpar för Syriens president Bashar al-Assad.

Relationerna mellan Ryssland och Egypten har varit på uppgång ett bra tag nu. I februari 2015 undertecknade Egypten i ett genombrott  ett avtal om upprättande av ett frihandelsområde med Ryssland och den Eurasiska ekonomiska unionen.

Framstegen i militärt samarbete är påtagliga. Egypten har undertecknat vapenerbjudanden med Ryssland värda upp till 5 $ miljarder 2015, till att omfatta 50 MiG-29M stridsflygplan, Buk-M2e och Antey-2500 långdistans luftvärnssystem och om 50kA-52K helikoptrar för Egyptens nya Mistral-klass hangarfartyg som köpts i Frankrike. Fartygen kommer att få sina ursprungligen planerade ryska helikoptrar och elektroniska utrustning.

De två länderna har undertecknat flera avtal för renovering av militärproduktionen i fabriker i Egypten. Ett protokoll som undertecknades för att ge Egypten tillgång till GLONASS, det ryska globala satellitpositioneringssystemet. I september, försvarsminister Sedky Sobhy besökte Ryssland för att diskutera frågor som rör långsiktiga nära säkerhetsrelationer. I oktober förra året, militärerna höll en gemensam övning.

Egypten är det folkrikaste landet i Nordafrika och arabvärlden , det tredje folkrikaste i Afrika och femtonde folkrikaste i världen. Förra året, har landets befolkning precis nått 92 miljoner. Dess politiska förändring är väl underbyggd. Kairo bekämpar den islamiska staten på Sinaihalvön. De hårda striderna där når sällan Anglozionisternas mediala rubriker, men destabiliseringsinsatserna från IS utgör ett allvarligt hot mot Egypten. IS militanta kan också slå mot Egypten från Libyen. IS närvaro i Libyen ger Egypten och Algeriet tillsammans incitamentet som de två stora nationer som står inför samma hot.

Den framväxande Iran, Irak, Ryssland och Turkiet alliansen kan nu därför också komma att - kommer att - inkludera Algeriet. Som svar på det växande hotet stärker Alger banden med Moskva. Det har nyligen köpt 14 Su-30MKA transport och 40 Mi-28 « Night Hunter » attackhelikoptrar från Ryssland. I februari, Ryssland och Algeriet utarbetade en färdplan för att fördjupa bilaterala ekonomiska och militära samarbeten under Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs besök i Algeriet.

Rysslands samarbete med Egypten, Algeriet och andra länder i Mellanöstern och Nordafrika speglar Moskvas växande inflytande i regionen.

Så åter då till den Svensk - Saudiska framtidvisionen och verklighetsanpassningen... Kan vi exportera Mello till Saudi?

An Etihad Airways pilot recently shared a bizarre photo of a commercial jet filled with 80 hawks, each with individual tickets paid for by a Saudi prince.
rt.com

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram