Lyckligt Ovetande?

2016-09-29

Världsekonomin är i allt väsentligt baserad på förtroende och övertygelse om att bitar av papper (eller digitala noteringar i datorer) har någon form av verkligt inneboende värde i förhållande till varandra och i förhållande till de fysiska realiteterna i världen. I sanning, en pappersnotering är värdelös om folk inte känner igen och godkänner dess symboliska värde eller tror att förhållandet mellan dess värde och värdet av verkliga objekt (t.ex. råvaror) har förvrängt eller förstörts.

Naturligtvis kräver en morot en liknande mängd jord, vatten, solljus och omsorg för att växa i Kalifornien som det gör i Kina eller Småland eller någon annanstans, men i vårt vansinniga finansiella systemet är det relativa värdet av samma morot väldigt olika på olika platser. Dessutom, om morötter handlas nästan på alla börser runt om i världen, hamnar värdet av morötter ytterligare längre bort igen från sitt ursprungliga värde som ett livsmedel som kräver en begränsad mängd resurser för att producera.

Ickeproduktiva - belastande - kostnader är idag vad som verkar ledande för den moderna ekonomierna.

Hur mycket finansiell belastning skall en ekonomi egentligen ha och varför, samt vem skall tillåtas ta nyttan av denna finansiella belastning och på vilka grunder?

De flesta människor tjänar pengar idag utan att bidra med något av värde. Naturligtvis, vår värld är i spillror även om vi inte har upptäckt detta ännu i så stor utsträckning, trots att de högsta lönerna betalas till de som tillför minst värde till samhället.

De flesta människor har ingen förståelse för ekonomiska frågor och ännu mindre förståelse för hur statistiken kan användas för att ändra en datauppsättning för att göra så att uppgifterna säger vad du vill att de skall säga, snarare än att tolka den utan förutfattade meningar. Som ett resultat av ständig manipulation, har både regeringar och företag lyckas övertyga sig själva och allmänheten i stort om att allt är ok, eller inom kort kommer att vara ok.

Det kommer det inte alls att vara, inte en chans.

Så, kort sagt, trots att världsekonomin går verkligen från dåligt till sämre, vi kommer inte att få höra sanningen om verkligheten förrän dess att saker och ting är så illa ställda att ett statistiskt geni inte kan dölja det. Även om förtroendet inte kan upprätthållas, kommer alltså spelet att fortsätta som det gör här i Sverige, med den genomsnittliga mannen på gatan "lyckligt" ovetande om att allt bara är opinionsbildande knep som förhindrar ett totalt ekonomisk jordskred.

14492513_10209033258563465_5865474958964310702_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram