Oframkomliga Vägar

2016-09-12

Strategiska krumbukter, moraliska motsägelser, mediala bedrägerier och den senaste tidens militära nederlag för terroristgrupper har förvandlat Syrien till ett recept för katastrof för Washington, Ankara, Doha och Riyadh, varifrån det inte finns någon väg ut eller väg till seger.

Situationen fortsätter att utvecklas till förmån för Damaskus under de senaste veckorna. Aleppo är nu omringat och tätas efterhand, vilket signalerar game over för terroristgängen i norra Syrien. Washington, fick slut på alternativ, snabbt dumpade man sina momentana kurdiska allierade till förmån för fullt militärt samarbete med Ankara. Erdogan, för sin del, hade under tiden konsoliderat sin makt tack vare reningsbadet efter den misslyckade militärkuppen och jämförande sina alternativ så att han lätt kunde spela ut direktmilitärt ingripande kortet i Syrien med fördel av flera ursäkter.

Erdogan upprepade sig även för några dagar sedan vid G20 som hölls i Kina att han skulle vara villig att hjälpa till och samarbeta med Washington för att återfå staden Raqqa, ett ISIS - fäste i Syrien. Innehållet i denna förändring påverkar inte balansen i kriget, men förvärrar konflikten och placerar den på en ny nivå. Alla väpnade grupper i Syrien har under årens lopp visat att de inte kan råda i en militär konfrontation med Damaskus och dess allierade. USA, stödet till kurderna, har tvingat Turkiet att bli den välbehövliga kraft på slagfältet, nödvändig för att ockupera territorier som för närvarande innehas av Daesh och förhindra Damaskus från att ytterligare erövra och ena syriskt territorium.

Detta är Washingtons Plan B i vardande, en gammal idé om ?? styckningen av Syrien teorin från många västerländska tankesmedjor som Brookings Institute och RAND Corporation. Chansen för planen att förverkligas förblir obefintlig med avseende på det amerikanska presidentvalet. Plan A misslyckats: Assad är fortfarande vid makten, och det är bara en tidsfråga innan SAA och dess allierade är klara med befriande resten av landet.

Det återstår att se hur Daesh kommer att reagera på hotet att förlora sin så kallade huvudstad, Raqqa, till förmån för samma krafter (Turkiet och USA) som skapade och hjälpte dem att stiga upp från ingenting. Om ISIS / ISIL beslutar att kämpa och inte överge staden, skulle det vara det första gången för den internationella koalitionen och den turkiska armén, som befinner sig indragen i det syriska gungflyt som aldrig förr. Hur skulle det turkiska folket och Amerika reagerar på att deras soldater och specialstyrkor dödas, fängslas eller torteras? Skulle Erdogan och Obama fortfarande kunna motivera åtgärden för den bredare allmänheten?

Federico PIERACCINI: So much has been said about the Syrian conflict in numerous analyses, yet one of the least discussed topics concerns the strategy and the…
strategic-culture.org

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram