Ända sedan återkomsten av det syriska kriget 2015, som har sett både USA alliansens styrkor och som - förra - september ryska styrkor delta, i ett tornerspel för politiskt inflytande i regionen under sken av att slåss mot ISIS medan det i verkligheten varit att antingen försöka avhysa eller bevara Assads regim, så var en stor aktör saknad: Kina.
Detta är nu på väg att förändras i snabb takt i och med att den sista stora supermakten kommer in i världens mest instabila - och farliga - region.
Peking och Damaskus har kommit överens om att den kinesiska militären skall ha närmare förbindelser med Syrien och ge humanitärt bistånd till den så kallat inbördeskrigshärjade nationen, sade en högt uppsatt officer i Folkets befrielsearmé, samt tillfogade att utbildning av syrisk personal av kinesiska instruktörer har också varit något som har diskuterats, enligt Xinhua .
Som har varit fallet historiskt sett, tenderar Kina att lämna USA:s Mellanöstern diplomati till övriga permanenta medlemmarna i FN: s säkerhetsråd, nämligen USA, Storbritannien, Frankrike och Ryssland, samtidigt som man förlitar sig på regionen för sin egen oljeförsörjning. Men nyligen, av okänd anledning, har Kina försökt att engagera sig mer, inklusive att skicka sändebud för att hjälpa till för att pusha för en diplomatisk lösning på våldet där och bevara den syriska regeringen och motverka oppositionen enligt Reuters .
Direktören för byrån för Internationellt Militärt samarbete mellan Kinas centrala militärkommission, Guan Youfei, anlände till Damaskus på tisdagen för samtal med Syriens försvarsminister Fahad Jassim al-Freij, tillade Xinhua.
Guan sade Kina hade genomgående spelat en positiv roll i att driva på för en politisk lösning i Syrien.
"Kina och Syriens militärer har traditionellt en vänskaplig relation, och Kinas militära styrkor är villiga stärka utbytet och samarbetet med Syriens militär," säger nyhetsbyrån som parafraserar Guan.
Konteramiral Guan Youfei.
Guan och al-Freij diskuterade förbättring av utbildning och har "nått konsensus" ifråga om att den kinesiska militären kommer att ge humanitärt bistånd till Syrien, rapporterade Xinhua, utan att ge ytterligare detaljer.
Vem som Kinasidan kommer att liera sig med, bör inte komma som ens en liten överraskning och svaret är "inte USA."
Förra året fanns det rapporter i media om att Kina hade sänt dussintals militära rådgivare till Syrien för att hjälpa landet att bekämpa terrorister, men dessa var aldrig bekräftade.
Men den här gången, har vi all bekräftelse. Guan träffade en rysk general i Damaskus, Xinhua rapporterade utan att ge detaljer.
Även om Kina inte har visat något intresse av att engagera sig militärt i Syrien, berömde Kinas särskilda sändebud för krisen i April, Rysslands militära roll i kriget när Kreml iscensatte en bombkampanj där i September 2015 till mars 2016 Ryssland fortfarande har en del av sin stridskrafter i landet för att ge humanitärt och militärt stöd till Syriens president Bashar Assads regering.
Vilket innebär att från och med detta ögonblick så är alla världens viktigaste supermakter officiellt involverade i det syriska kriget, som vid olika tillfällen har varit något som träffande kan kallas en krutdurk för vad som kan bli nästa kärna till globala militära konflikter - för att vara helt säker, alla nödvändiga spelare är nu officiellt inblandade och Ryssland kommer att kraftsamla i Libyen härnäst.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.