Sällsynt Mod

2016-06-11

Välj en konspirationsteori, vilken konspirationsteori som helst, om Ivar Kreuger, Dag Hammarskjöld, Olof Palme, 9-11, och vid dess rot du hittar det onda, den enskilda nyttomaxomeringen och du hittar inte heller sällan samma gamla vanliga intressen som i de övriga.

Människor i de sociala och ekonomiska grupperna - medelklassen, övre medelklass och lägre överklass - har levt ett förljuget liv och tenderar att vara mycket naiva när det gäller det onda, de vill eller förmår sig helt enkelt inte till att identifiera sig själva med detta, ondska som skapar ett sådant lidande. De har utbildat sig på Handels, KTH, Chalmers och andra fina skolor. Det är svårt för dem att ens föreställa sig den typ av ondska bakom ett mord eller ett falsk flaggat terrordåd. De har läst om det onda, kanske, men väldigt få av dem har någonsin själva upplevt verklig ondska. (Inte så för lägre klasser och överklassen. De förstår ofta ondska mycket väl. Många av dem har deltagit i det onda.)

Individen blir handikappad av att komma ansikte mot ansikte med en konspiration så monstruös att den kan inte tro den finns. Den svenska sinnet av idag har helt enkelt inte kommit till ett självförverkligande av det onda som har förts in i mitt ibland oss. Det avvisar även antagandet om att mänskliga varelser kunde ansluta sig till en filosofi som i slutändan måste förstöra allt som är gott och anständigt.

För de allra flesta människor, är uppfattningen om att denna typ av ondska som ligger bakom konspirationer och att de existerar, så skrämmande att den medför en avstängning eller frånkoppling i hjärnan. Det är därför så många annars intelligenta människor vägrar att ens titta på bevisen som finns inblandade i konspirationsteorier. De vill helt enkelt inte känna sig lurade. Det liknar en frus reaktion när hon hör hennes man har ofredat hennes dotter: förnekande, följt av ett angrepp på budbäraren. Ingen vill erkänna för sig själv att man sover med fienden utan att agera.

Och sedan för män finns det frågan om mod. En av manliga primära funktioner är att skydda familjen och samhället från externa angripare. När en man studerar den ondska som finns inblandad i en konspiration så inser han snart att exempelvis hans land attackeras, och nu, om han är en riktig man, är han skyldig att göra något åt detta. För om inte, är han en fegis, kort för att kallas en kärring, att kalla en man för en fegis är ofta den värsta förolämpning som du kan kasta på honom.
Så vad gör de flesta män? De tar den enkla vägen. De förnekar det onda genom att förneka konspirationen. Genom att vägra att ens titta på bevisen, ingen, inte ens deras eget samvete, kan kalla då dem för en fegis.

Ju mer rädd en människa är att förlora ansiktet för sin egen uppenbara brist på civilkurage, desto mer aggressiv blir den till att attackera dem som presenterar bevis för konspirationer. Denna rädsla är så kraftfull att många av dessa människor faktiskt tror på de lögner de berättar för själva.

Det krävs mod att konfrontera det onda. Och av alla de egenskaper som driver spektrat av mänskliga känslor, kan mod numera vara den mest sällsynta av alla.
13319786_10154342247543678_7940014942390913659_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram