Kontroll över naturresursflöden, betalningsinfrastruktur och betalningsmedel, ja vi tjatar, men det är grunden i allt skapar vad som sker på den geopolitiska scenen.
Det var bara för två dagar sedan när den ryska PM Dmitrij Medvedev varnade att om Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar invaderar Syrien i ett öppet försök att stötta upp sina Sunni proxyarméer som för närvarande är under belägring av Moskvas stridsflygplan och Hizbollah, kommer ett "nytt världskrig" vara oundviklig. Och skulle väl då snarast ses som en uppmaning i det nuvarande läget...
Han uppgav då också att en sådan konflikt skulle sannolikt pågå i "decennier." Medvevevs Atlantintegrationism, eller bara opinionsbildnade skräckpropaganda? Vänta lite och döma ännu, det klarnar längre ner i texten.
"Tror de verkligen att de skulle vinna ett sådant krig mycket snabbt? Det är omöjligt, särskilt i den arabiska världen, "sade Medvedev. "Det är alla kämpar mot alla ... allt är mycket mer komplicerat. Det kan ta år eller årtionden. "
Vilket givetvis inte är alls sant, rågångarna blir alltmer klara.
På lördagen, Medvedev var tillbaka på det med överdrifter (eller åtminstone hoppas vi att det är överdrifter) i München där mer än 60 utrikes- och försvarsministrar samlas för den 52: e säkerhetskonferensen i München. I sitt tal, PM utmanade NATO: s militära manövrar i Baltikum samt alliansens allmänna strategi för relationerna med Kreml .
"Den politiska linjen från Nato mot Ryssland är fortfarande ovänlig och stängd", sade han i ett tal till konferensen. " Man kan säga mer skarpt: Vi har glidit in i en tid av ett nytt kallt krig. "
"Nato godkände på onsdagen nya förstärkningar för Östeuropa, inklusive trappa upp truppnärvaron på dess östra flank och mer marina patruller i Östersjön", noterar Bloomberg. "Som svar, Kreml avvisade Atlantpaktens argument om att detta var bara defensivt."
"Rysslands retorik, hållning och övningar med kärnvapen syftar till att skrämma sina grannar, vilket undergräver förtroendet och stabiliteten i Europa," berättade den värsta varmluftsproducerande clownen från Danmark - Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg - tidigare på konferensen. "Vi strävar efter en mer konstruktiv och mer samarbetsorienterad relation med Ryssland."
Allt detta kommer hack i hälarna på ett år då Nato gjorde en oöverträffad gemensam insats för att placera nya vapen och trupper nära Rysslands gränser och förbereda allierade för en snabb utbyggnad av verksamheten i händelse av att Moskva invaderade en grannstat. Kreml säger dessa farhågor är obefogade, men väst pekar på Krim och Ukraina som exempel på "rysk aggression."
"Ryssland har ett enkelt val: till fullo att genomföra Minskavtalet eller fortsätta att uppleva ekonomiskt skadliga sanktioner" sade Kerry i München på lördagen, vilket refererar till det bräckliga avtalet om eldupphör, som har vid olika tillfällen fallit sönder i Ukraina. "Ryssland kan bevisa genom sitt agerande att det kommer att respektera Ukrainas suveränitet precis som det insisterar på respekt för sin egen del."
Kerry kritiserade även Ryssland för vad han kallar "upprepad aggression" i Ukraina och Syrien.
" Kerry sade Ryssland trotsar viljan hos det internationella samfundet med sitt stöd för separatister i östra Ukraina och dess militära ingripande i Syrien på uppdrag av president Bashar Assad," skrev AP tidigare i morse , och tillade att "Han [också] upprepade påståenden om att ryska flyganfall i Syrien inte främst har riktats mot terrorister, utan även mot "måttliga" oppositionsgrupper som stöds av USA och dess europeiska och arabiska partner. "
"Hittills har den stora majoriteten, enligt vår mening, av Rysslands angrepp varit mot legitima oppositionsgrupper och genom att ansluta sig till det avtalet som det gjorde, anser vi att det är viktigt att Rysslands inriktning genomgår en förändring", sade Kerry. "Om människor som vill vara en del av samtalet bombas, kommer vi inte att ha en stor del av dessa i en process."
"Oppositionen kan skjutas tillbaka hit och dit, men de kommer inte att ge upp", tillade han.
Vi har en annan uppfattning. De kan försöka föra ett utdraget utnötningskrig men när dammet lägger sig, eller på kort sikt kommer de inte bara nästan säkert att kapitulera. De har inget annat val. "Ryssland sade på lördagen att ett eldupphör i Syrienaffären där stormakterna enats var mer sannolikt att misslyckas än lyckas, eftersom syriska regeringsstyrkor med stöd av ytterligare ryska flyganfall vunnit alltmer mark mot rebeller i närheten av Aleppo," och det skriver Reuters. Och det är inte bara Aleppo, "vissa" rapporter tyder nu på att regeringsstyrkorna är på väg in i Raqqa, i vad som kan vara första tecknet på att Ryssland och Iran - naturligtvis - ställer in siktet på ISIS huvudfäste, ett drag som omeldebart skulle kunna föregripa att Monarkikramande diktatoriska Gulfstater militärt ingriper genom att effektivt ta bort ursäkten för saudierna och turkarna att överhuvudtaget vara i Syrien, vilket tvingar Riyadh till att antingen erkänna att det kommer att kriga för att störta Assad eller helt enkelt att stanna hemma.
På tal om saudierna och deras glest beslöjade ursäkter för att skicka marktrupper till Syrien, här är vad utrikesminister Adel bin Ahmed Al-Jubeir hade att för klokt säga på konferensen.........................................
Självklart det är absurt. Det finns ingen som helst anledning att anta att en Assad mindre i Syrien skulle upphöra att vara en "fruktbar miljö" för ISIS. I själva verket är det lätt att föreställa sig ISIS rullande rätt över de andra väpnade militanta i landet om inte Ryssland, Iran, Hizbollah, och SAA kämpar för att återställa regeringen i väst.
För hans del, med avseende på ovan, Sergej Lavrov berättade för konferensen att alla sidor är fel ute i Syrien. "Människorättsgrupper och FN erkänner att alla på marken gör något som är fel ur synvinkeln för humanitär rätt", ja så sade han. "Min poäng", tillade han, "är att du skall inte demonisera Assad. Du ska inte demonisera någonting utom terrorism i Syrien." Ja, det andra kan rimligtvis lösas i efterhand som ISIS expedierats till den intellektuella Sunnisekteriska extremismens soptipp
Det ekar som av ett uttalande som gjorts av Bashar al-Assad själv i en intervju på fredagen med AFP.
Även om konferensen är tänkt att främja internationellt samarbete genom att trycka på säkerhetsfrågor, är spänningen påtaglig. Kanske Medvedev summerade saker bäst: " Ibland undrar jag om det är 2016 eller om vi lever i 1962 ."
Det bankkontrollerade miltärindustriella komplexet lever fortfarande, men med alltmer skuld i tiden.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.