Imperieambitioner

2016-01-03

Ankara har funderat och sedan givit uttryck för detta - "Syriens jord är inte och kommer inte att vara en del av Rysslands imperialistiska mål." Det var en lättnad att veta! Ändå, Davutoglu kunde ha varit mer direkt och ärlig om han sade att: ". Syrisk jord kommer inte att vara en del av Rysslands imperialistiska mål eftersom vi vill att det ska vara en del av Turkiets pro-Sunni, neo-ottomanska imperialistiska mål"

Det är uppenbart att Davutoglus oro inte handlar om att ett angränsande område ska bli en krigsskådeplats innan det tjänar något främmande lands imperialistiska mål. Hans oro, snarare är att grannmarken kommer att bli en krigsskådeplats och tjäna pro-shiitiska imperialistiska mål. Knappast förvånande.

"Vad" frågade Davutoglu Ryssland "är grunden för er närvaro i Syrien?" Ryssarna kunde föga övertygande svara på detta med en övertygande fråga: "Bekämpning av terror, i allmänhet och ISIL i synnerhet?"

Men sedan Davutoglu har gjort gällande att den ryska militären slår mer mot "moderata" (läs: enbart jihadistiska mördare, inte blandat med jihadistbarbarer som vill halshugga människor och glatt släppa sina filmer). Översättning: mer islamistiska mål och färre Isil mål.

En berättigad fråga att ställa till den turkiska premiärministern kan vara: Vad är grunden för de "moderata" islamisternas närvaro i Syrien - särskilt när vi vet att en klar majoritet av dessa "moderata" soldater är inte ens syrier. Enligt turkiska polisens uppgifter, är de främst kinesiska uigurer, flera européer och även från Trinidad och Tobago.

Kan man utgå ifrån ett religiöst band? Eftersom premiärminister Davutoglu har så artigt påmint ryssarna om att dessa "moderata" fighters är muslimer, medan Ryssland är inte just det? Men då bör man fråga, med hjälp av Davutoglus logik, "Vad är grunden för den USA-ledda västerländska koalitionens flyganfall i Syrien?" Sen när är amerikanerna, de brittiska, tyskarna och franska soldater muslimer?

I ett turkiskt tänkande, det är bara en skillnad mellan icke-muslimska Rysslands närvaro i Syrien och icke-muslimsk allierad närvaro: De icke-muslimska ryssarna kan allvarligt hota utvecklingen av vårt pro-Sunni sekteristiska krig i Levanten, medan de icke-muslimska allierade kan vara avgörande för det. Därför finns Turkiets selektiva invändningar mot några av de icke-muslimska aktörerna i Syrien.

Tidigare under 2015, president Recep Tayyip Erdogan sade att han fann det svårt att förstå vad Ryssland gjorde i Syrien, eftersom "det inte ens gränsar Syrien." Genom denna logik bör Turkiet inte "göra något" i de palestinska områdena, Somalia, Egypten, Pakistan, Afghanistan eller någon av de icke-angränsande länder i vilka dessa neo-ottomanska impulser har drivits det under de senaste åren. Vid Samma logik, också, bör Turkiet vara fullt av invändningar mot någon allierad (icke-muslim) intervention i Syrien, eller till något Qatarisk eller Saudisk (icke-gränsar) ingripande i den syriska teatern.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att han tyckte att det var svårt att förstå vad Ryssland gjorde i Syrien, eftersom "det inte ens gränsar Syrien."

I det orealistiskt betingade kejserliga turkiska psyket, kan bara Turkiet och de länder som bedriver regionala ambitioner konvergerande med Turkiets ha någon legitim rätt att utforma eller åter utforma forna det osmanska landet.

En sådan självgod och offensiv tanke kan knappast följa internationell rätt. Turkarna och deras imperialistiska ambitioner har redan förklarats ovälkommen i Libyen, Tunisien, Egypten, Libanon, Syrien och Irak. Inte heller skulle sådana ambitioner välkomnas på tidigare ottomansk mark till Turkiets västra gräns. Men om som Turkiets islamister är programmerade att tro, "historiska och geografiska band" ger en främmande nation rätt att utforma ett statsskick i en annan nation, vad bättre motivering skulle ryssarna ha haft för sin post-imperialistisk design i Krim?

10556316_10206937160962335_2508296034351032073_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram