Helgdagsritualer

2015-12-24

there-is-51-office-goodbye-celebration-free-cliparts-all-used-for-clipart

Ritualer kallas för helgdagar och syftet med helgdagar är som alltid att manifestera ett av människor skapat system, ett system som syftar till att upprätthålla sig själv, för att ....

Så kommer då därför en tanke på julen ur ett annat perspektiv för att identifiera vad som högtiden kanske mer har kommit att få för innebörd i ett system som går baklänges och är upp och ner, för ingen julbonad har ännu synts kompletterad med hälsningen:

Stolthet - påfågel
Avund - hund
Vrede - varg
Lättja - åsna
Girighet - räv
Frosseri - gris
Lust – get

God Jul från Tomten

Egenskaper är ett bra ledord i detta.

Så i fullmånens sken - vargtimmen - kommer vi att kunna konstatera lite bättre vad som är meningen med livet? Ännu bättre: Vad är orsaken till att upptäcka en mening med livet? Behöver vi verkligen ett svar? Hur långt kan jag komma in i denna tanke utan att göra ett uttalande? Kan någon av dessa frågor besvaras? Kanske (som svarar på fjärde frågan åtminstone), men kanske inte, eller i alla fall inte om vi inte ens försöker skapa nya frågor.

Vad vill du att ditt liv skall betyda och för vem, vilka tankar och känslor vill du skapa hos andra, varför? Varför tänker du som du gör?

Det är just inom splittringen av vårt intellekt, avgrunden mellan känslan och tanken som vi kommer att förstå att det enda svaret vi någonsin kommer att få är att fråga. När det som kom innan - före - inte längre håller streck som sanning. När de svar vi utläste i vår ungdom rasar under det oförsonliga trycket av den universella verklighet vi upplever, som ändå bara existerar i vårt upplevda nu.

När våra små egon uppfyller våra gigantiska själar. När vår oskuld tvingas äta sig över det existentiella svarta hålet av människans villkor. När vår primala kreatursaktighet måste ge plats för vår intellektuella helighet, eller vice versa. När vi står mitt framför näsan på begreppet hur som Neils Bohr sa, "motsatsen till en djup sanning kan mycket väl vara en annan djup sanning." Det är då ögonblicket av insikt i oss själva existerar.

Det är då, fångade mellan världar, i utkanten av fästet för vår själ, hänförda av det stora mysteriet, som vi måste erkänna: det enda svaret är att hålla förhör med oss själva för att växa som människor, för att hålla oss kvar vid att upptäcka världar, för att hålla oss på kanten av vårt växande medvetande, och att fortsätta chocka och bäva, för att inte fångas mitt uppe i att bara vara en ändligt uppfattande individ, för att kunna fortsätta att utvecklas. Det gäller att vara oändligt fascinerad av den stora bokstaven V i verklighet för att kunna leva i så naturlig kontakt som möjligt med sina känslor.

Förresten så äter väl vargar räv om tillfälle gives och det i sin tur blir ju då alltid bara en fråga om tid? Tick tack..

12376439_10206884281040370_9111938065539986524_n.jpg

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram