Invasionskonsekvens

2015-12-10
De flesta irakier, oavsett om de är civila, militär personal, eller statliga tjänstemän, litar med rätta inte på amerikanerna.

På en basnivå, gör det att alla typer av förnuft kommer till samma slutsats. När allt kommer omkring, USA gjorde vad som uppgick till inte mindre än en ensidig invasion av landet för bara lite mer än ett decennium sedan, och när det var allt sagt och gjort, var en diktator avsatt, men det är ju alltså inte så riktigt helt klart att irakierna fick det särskilt mycket bättre för det.

ISIS styr viktiga städer inklusive Mosul, landets näst största och säkerheten är en daglig oro för befolkningen. Amerikanerna ses fortfarande - med rätta - som ockupanter, och Washingtons ovilja - oförmåga - att på ett effektivt sätt motverka ISIS har skapat en kultur av misstänksamhet där de flesta irakier tror - har insett - att USA är i maskopi med ISIS för vad WaPo beskrivs som "en mängd skadliga skäl och orsaker som har att göra med att hävda USA: s kontroll över Irak, Mellanöstern i stort och kanske någons olja. "

En hel del av denna misstro, USA har hävdat detta alltså, främjas av Iran. Teheran utövar stort inflytande både inom den irakiska militären och i politiska kretsar i Bagdad. När Ash Carter meddelade att USA var inställda på att skicka en "insatsstyrka" till landet för att hjälpa till med räder mot islamiska staten som mål avvisade PM Haider al-Abadi blankt förslaget, och sade att "Irak inte behöver utländska markstridskrafter på irakisk landyta. "Abadi avvisade dessutom en liknande av Pentagons försöksballonger som involverade Apachehelikoptrar förra månaden.

Samtidigt, Teherans shiitiska miliser hotade att anfalla alla amerikanska soldater som arbetar på irakisk mark. "Vi kommer att jaga och slåss med all amerikansk militär trupp i Irak. Varje sådan amerikansk kraft kommer att bli ett primärt mål för vår grupp. Vi bekämpade dem tidigare och vi är redo att återuppta striderna ", sade en talesman för Kata'ib Hizbollah. På samma sätt har inflytelserika shiitiska regeringstjänstemän som den ökända Hakim al-Zamili uppmanat Abadi att söka direkt militär intervention från Moskva för att utvisa utländska styrkor från landet.

Nu, i det senaste exemplet på hur svagt Washingtons grepp om regionen har blivit, efterlyser det irakiska parlamentets säkerhets- och försvarsutskott en översyn och ett upphävande av Bagdads säkerhetsavtal med USA.

"Regeringen och parlamentet måste granska det avtal som ingåtts med Förenta staterna om säkerhet, eftersom USA inte på allvar bryr sig om sin fullbordan," berättade ledamoten Hamid al-Mutlaq, en senior Sunnilagstiftare för Sputnik på onsdagen. "Vi kräver att det ogiltigförklaras ", tillade han.

Vem kommer då att fylla det tomrummet? Du gissade rätt

"Snart kommer ett möte [i utskottet] med premiärminister Haider Abadi att hållas, då kommer vi att föreslå ett samarbeta med Ryssland för att utföra flyganfall mot IS i kampen mot terrorismen i Irak," sade en annan ledamot tidigare i veckan .

Minns att det är just vad vi noterade skulle komma att hända när vi lärt oss i september att Ryssland, Iran, Irak och Syrien hade satt upp ett gemensamt utbyte av underrättelsetjänstceller i Bagdad.

Det stod klart från början att Teheran såg en möjlighet att befästa sin makt i Irak och bevara sitt inflytande i Syrien genom att övertyga Vladimir Putin att Ryssland, därför åkte Soleiman till Kreml, skulle kunna ersätta USA som MÖ supermakt och vid behov Marionett Mästare genom att hjälpa Teheran att besegra upproret i Syrien och sparka ut USA från Irak en gång för alla. Moskva kommer naturligtvis att få ett varmt mottagande från irakiska lagstiftare tack vare det faktum att många parlamentsledamöter är lojala mot Iran.

Detta är vettigt logistiskt också. När ryssarna och iranierna har återtagit Aleppo (något som visserligen kan ta ett tag), kan de driva vidare österut mot Raqqas Rockefellers och därifrån, flytta rakt ner över gränsen, och effektivt nypa åt ISIS mellan en omfattning från väst och Irans shiitiska miliser som redan är verksamma i Irak. Naturligtvis är detta någonting som kommer att innebära ett visst mått av samarbete med USA, Frankrike, Storbritannien, och på en gång i Irak och Peshmerga. Det är vid den punkten som Washingtons verkliga beslutsamhet när det gäller att bevara oavsett vilken charad som är den som begås i Raqqa, då till sist kommer att läggas till det ultimata lackmustestet.

12321626_10206793224204006_73687733983322683_n.jpg

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram