Fyra europeiska regeringschefer har ensidigt beslutat tillsammans med USA, att förlänga sanktionerna mot Ryssland. Detta kommer att påskynda schismen inom EU efterhand som andra stater inte längre accepterar att bossas runt med. Merkel leker med hög risk: En enda veto är tillräckligt för att stoppa sanktionerna. Skulle Merkel, dock inte längre att kunna tillgodose de transatlantiska önskemålen, skulle det också innebära hennes politiska undergång.
Angela Merkel har en mycket fin känsla för att bedöma hur långt en regering kan gå i skuggan av en stormakt. Hon har lärt sig detta i DDR och nu styr hon Förbundsrepubliken Tyskland i den riktning som godkänts av de amerikanska neokonservativa och Nato. Detta var fallet i samband med de första sanktionerna mot Ryssland, där USA: s vicepresident Joe Biden öppet talade om den amerikanska regeringen som kommer att behöva tvinga EU.
Även om alla EU-länder följde hennes exempel, var ofog gjort till skada. Klyftan mellan de EU-länder som önskar ett separat europeiskt kurs och de ser sig själva som ett transatlantiskt junior partnerskap har blivit tydligt i flyktingpolitiken: De östeuropéer som har genomlevt 40 år som vasaller i Sovjetunionen och nu inte längre är villiga att bära bördan av utrikespolitik hos andra: Det är uppenbart för alla att förskjutningarna är en följd av destabiliseringen i Mellanöstern, som har betydligt drivs av USA och Nato. Dessa östeuropéer har fällt ner luckorna, och har gjort det på ett oväntat resolut sätt: Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien vägrar lyda Merkel.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.