Naturresursflöden

2015-12-01

isisoilconvoyburningcrop

Medan vi väntar på slutliga och avgörande bevis för Bilals kopplingar till ISIS, skulle vi väl kunna underhålla oss själva med att konstatera att den turkiska hamnen Ceyhan är statligt driven och med tanke på Turkiets omfattande erfarenhet av smuggling av KRG - kurdisk - råolja, verkar det helt och fullt rimligt att föreslå att smyga in 40000 eller så, fat med ISIS olja varje dag inte skulle vara så svår uppgift. I själva verket, med tanke på att den kurdiska oljan är, som ISIS råolja, tekniskt papperslös, kommer Turkiet alltid att ha ett trovärdigt - kan kanske vara en bedömning - förnekande på sin sida (såvida naturligtvis inte oljan flyttas in i landet direkt från Syrien vilket faktiskt är vad Putin föreslår).

Vi kan naturligtvis inte förvänta oss några mer raka och vidlyftiga erkännanden från Ankara och Bilal Erdogan, son till den turkiska envåldshärskaren Recep Tayyip Erdogan. Även fast, eller kanske möjligen på grund av att Erdogans verkar ledande i maskeraderna som VD - familj för ett demokratiskt Nato - anslutet samhälle, där han med stort H, som i humanism, i själva verket är en despot som bara för några veckor sedan, iscensatte ett fyra månaders försök att upphäva ett oönskad resultat från valurnorna genom att skrämma väljarna till att kasta mer stöd bakom det styrande AKP i en göra-igen omröstning som utformats speciellt för att undergräva det pro-kurdiska HDP, som satte upp en stark profilering i den sista omgången av valet, som hölls i juni.

Efterhand som världens intresse för islamiska statens olagliga oljehandel har ökat under de senaste 60 eller så, dagarna, så har också granskningen av hur gruppen får sin stulna råolja ut till marknaden ökat. Under de sju dagarna sedan Turkiet sköt ner en rysk Su-24 nära den syriska gränsen, har Moskva gjort sitt bästa för att fokusera världens samlade uppmärksamhet på sambandet mellan ISIS och Turkiet. Det är allmänt känt bland dem som uppmärksammar sådant som Ankara i synnerhet ägnar sig åt att det utgör en uppenbar del av en allians som omfattar Riyadh, Doha, och Washington i allmänhet gör och vars sammanlagda mål är att finansiera och beväpna den syriska oppositionen. Vad som möjligen är upp till debatt är i vilken utsträckning som alliansen och Sverige nu bevisligen stöder ISIS och, i mindre utsträckning, al-Nusra.

SVERIGES PARTILEDARE

Och så har Turkiets kopplingar utsatts för omvärldens granskande ögon i ljuset av verkligheten och detta på ett dramatiskt sätt. Oturligt nog för Ankara, kan inte Erdogan arrestera Vladimir Putin som han kan med prisbelönta journalister och ärliga poliser som, liksom Moskva, vill se flödet av pengar och vapen till sunnimilitanta i Syrien avskuret.

Den verkliga frågan är hur Nato kommer att reagera nu när Turkiet snabbt har snabbt blivit en skuldfråga, en som kan destabilisera hela alliansen. Dessutom kan du vara säker på att USA, Saudiarabien och Qatar (som alla har investerat kraftigt - ja vi behöver inte nämna den svenska delaktigheten eftersom den får tas som given i saken - i den sunnimuslimska extremistiska orsaken i Syrien), blir nervös.

Ingen, nåja ingen inom den västerländska Anglozionisthegemonins politiska adel i alla fall, vill se den här ladans portar blåsas vidöppna, eftersom det skulle innebära att den västerländska allmänheten skulle förstå och inse det faktum att det är faktiskt västerländska anti-ISIS koalitionsregeringar som finansierar, utbildar och sköter beväpning inte bara ISIS, utan även av al-Nusra och var och varannan rebellgrupp som slåss för att överta kontrollen över landet från Assad.

Vad är ännu värre, om det kommer ut att orsaken till att USA har avstått från att bomba ISIS tankbilar hittills, beror på det faktum att Ankara och Washington hade en gemensam förståelse för - läs överenskommelse - när det gäller flödet av illegal råolja till Cehyan, så kommer den amerikanska allmänheten bara insistera på att "some folks" skall hållas ansvariga för ett och annat sedan 2001.

Kom ihåg att när det gäller kriminella konspirationer, killen som fastnar med första handen i kakburken brukar sluta upp genom att få skäras loss - bli scapegoat. Det kommer att intressant att se om Erdogan nu börjar få kalla handen från Ankaras "allierade" framöver När råttorna lämnar skeppet för att söka sig mot land.

Vi kommer dock att minnas den större bilden så några bondeoffer göre sig inte besvär.

God morgon.

12274322_10206748636089331_6395507779077413554_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram