Sten till börda

2015-10-30

Carl Norbergs foto.

Så medan alla gradvis inser att okonventionell penningpolitik med hjälp av centralbankreserver vägen helt enkelt inte fungerar för att öka den breda inflationen - a.k.a penningmängden i realekonomin (men som gör underverk för finansiella tillgångspriser, det vill säga, börsen, huspriser -> inflation) i en värld som drunknar under $ 200 biljoner i skuld, är det enda målet, och som i slutändan kommer att ersättas med det hyperinflationistiska slutspelet, enkla monetära luftlandsättningar för att bevara systemet, även känt som av central-banken finansierad finanspolitisk stimulans eller "helikopter pengar", för att förhoppningen är att göra mer av samma sak, vilket uppenbarligen nu inte fungerar, men som kommer slutligen att fungera, och leda till mycket önskade hopp uppåt i inflationen.

Tyvärr kommer det inte alls, för som vi har sagt i flera år, och där Bank of America äntligen faktiskt nu märkligt nog "får till det", är gjorda order om centralbankernas köp av statsobligationer, det som tänjer avkastningen till noll och i EU: s fall, långt under det, i sig det mest deflationssignalerande som är möjligt på en marknad byggd på för - troende.

Minns att tanken bakom NIRP uppgavs vara enkel: att tvinga människor ur sina besparingar och investera sina snabbt devalverade kontanter i antingen aktiemarknaden eller den reala ekonomin. Eftersom enligt ovan, alla är bara gjorda order ECB: s framtida inköp, fortsätter räntorna nedåt signalerar detta en tsunami av deflation ... vi pallar inte att ta oss för pannan över detta mer nu.

Men tänk ändå vad kul resonemangen kan bli om man struntar blankt i ackumulerad räntekostnadstillväxt och skuldmättnad - bara för att upprätthålla förtroendet för systemet, ja det är faktiskt lika - eller mer - korkat som det amerikanska utrikesdepartementets hyfsat motsägelsefullt bedrivna övningar i Syrien.

Och det är där BofA erkänner något som åtminstone i förhållande till sina egna konventionella känslor, är helt fantastiskt: NIRP uppnår motsatsen till vad det var tänkt att uppnå. Faktiskt just precis som övningarna med medelmåttiga - ursäkta sarkasmen - terrorister.

Förresten, "perverst" är termen ekonomer använder när verkligheten inte uppfyller deras modellers profetior utan istället gör precis motsatsen till vad som var avsett. Alltså är Sveriges genom tiderna sämste prognosmakare, Nisse på Åsen en närmast fullkomlig - gudomlig - perversion enligt sin egen definition. Men eftersom han i normalfallet ljuger flytande, ingen kossa på isen.

Och det är hur, på ett mycket artigt sätt, du erkänner att EU: s penningpolitik har misslyckats.

Men frukta alltså inte: när inte ens "moar" QE och NIRP fungerar, och ekonomer från ECB erkänner att "penning - Twilight Zone" var en katastrof, finns det efter den offentliga konsumtionens misslyckande för att upprätthålla den aggregerade efterfrågan, ett sista "verktyg" som de kan ta till och som de kommer att använda - helikoptrar.

För när det gäller att skriva ut pengar till en kostnad av ingenting för att rädda systemet, vare sig i digitalt reservformat, eller fysiskt pappersformat, så finns det bokstavligen ingen gräns för hur mycket som kan och kommer att skapas för att uppnå slutspelet av den nuvarande monetärmekanikens återvändsgränd: den totala förstörelsen av drömbaserad digitalkonfetti som ett lager av rikedom i syfte att bevara den globala aktietranchens strukturella rikedom medan det torkar bort ett par hundra biljoner i skuld på bekostnad av allmän välfärd.

Man kan lite elakt säga att just nu tävlar mänskligheten mot sin egen dumhet.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram